N Central domination

Gde studirati IT?

Bliži se vreme prijemnih ispita, a samim tim i važnih izbora koji se tiču profesionalnog usmeravanja. Kao i uvek u ovo doba godine, predstavićemo vam škole u kojima se studiraju informacione tehnologije i još jednom vas podsetiti zašto je IT danas dobar izbor karijere.

Gde-studiratiIzbor profesionalnog usmerenja je jedan od najvažnijih koji se postavljaju pred mladog čoveka i od tog izbora zavisi mnogo toga u daljem životu i karijeri. Kažu da je najvažnije da u životu radite ono što volite, jer ako ne volite svoj posao, nećete biti srećni ma koliko da je to što radite dobro plaćeno. S druge strane, sasvim sigurno nećete biti srećni ni ako ne možete da nađete posao što je danas, nažalost, čest slučaj. Pokušaćemo da uradimo nešto konstruktivno i da vas ubedimo da studirate informacione tehnologije i izgradite sebe kao IT stručnjaka, jer je to u ovom trenutku odličan izbor karijere, kako u Srbiji tako i globalno. Ovo ne kažemo samo zato što smo mi „PC“ časopis koji se profesionalno bavi informaciono‑komunikacionim tehnologijama, već zato što, ako danas uopšte postoji izbor profesije u kojoj su posao i plata sigurni, onda je on svakako u IT domenu.

Zašto baš IT?

Ima nekoliko razloga da studirate IT. Pre svega, ova oblast je danas prilično široka – IT je ušao u sve pore savremenog društva i svi oni koji pripadaju novijoj generaciji su u konstantnom dodiru sa informacionim tehnologijama. Možete, recimo, da budete programer, odnosno software developer, da razvijate aplikacije za najšire primene: od video‑igrica i drugog zabavnog softvera, preko specijalizovanih rešenja za rad u industriji, medicini, državnoj upravi, bankarstvu ili da razvijate aplikacije za Android, iOS i druge mobilne platforme za stalno rastuće tržište mobilnih telefona.

Ukoliko se opredelite za posao mrežnog inženjera ili sistem‑administratora, otvara vam se more mogućnosti, jer danas gotovo svaka ustanova ima IT infrastrukturu koju treba održavati – posla za takve stručnjake ima u svim kompanijama, počev od velikih telekom operatora i industrijskih giganata, pa do porodičnih firmi, ali i u bankama, državnoj upravi, zdravstvu, prosveti i drugim organizacijama. Telekomunikacije, koje su danas toliko srasle sa informacionim tehnologijama da ih je nemoguće odvojiti, priča su za sebe: pomislite samo na Internet, multimediju, mobilnu i fiksnu telefoniju i koliko u tako širokoj oblasti ima potencijalnih poslova?

Čak i ako ste po prirodi kreativni i umetnički nastrojeni, i za vas ima posla u IT‑ju: Web dizajn, grafički dizajn i multimedijalne discipline daće vam priliku da ispoljite svoju kreativnost u novim medijima. Sav taj hardver i softver treba, naravno, kupiti od nekoga, pa se posle nekog vremena sticanja iskustva u praksi i upoznavanja tržišta otvaraju i brojne mogućnosti za posao u prodajnom IT sektoru i IT konsaltingu. Naravno, ne treba zaboraviti ni na drugu stranu edukacije – neko treba da obrazuje i nove generacije IT stručnjaka, one čije vreme će tek doći, pa posla ima i za nastavno osoblje, počev od profesora informatike pa do sertifikovanih predavača.

Čovek uči dok je živ

Pored relativno lakog pronalaženja zaposlenja, rad na IT poslovima je dobro plaćen i nudi mogućnost stalnog napredovanja u karijeri. Ova oblast je veoma dinamična i od dobrog IT stručnjaka se očekuje da se stalno dodatno edukuje, što vam ne dozvoljava da „zarđate“, ali su vam stalno otvorena vrata za profesionalni i finansijski napredak. Upravo zbog toga IT profesije ne poznaju granice – dobar srpski IT stručnjak je isti kao i dobar nemački ili američki IT stručnjak (što za mnoge druge profesije ne važi), pa su vrata otvorena i za rad u svetu. Posebno je interesantno da zbog prirode poslova koji se u velikoj meri oslanjaju upravo na komunikacione resurse mnoga IT zanimanja ne zahtevaju fizičko prisustvo, zbog čega često postoji mogućnost za rad od kuće ili za rad u stranim kompanijama iako ste fizički i dalje u Srbiji.

Ne treba zaboraviti da je IT karijeru moguće započeti i kasnije. Ovo je veoma značajno za brojne radnike koji muku muče da nađu posao u oblastima za koje su se nekada školovali, a u kojima je sve manje posla. Brojne visokoškolske ustanove nude sve – od kratkih specijalizovanih kurseva pa do klasičnih studija. Neke škole nude mogućnost kvalitetne nastave od kuće ili iz kancelarije, putem računara i Interneta u vreme kada to polaznicima odgovara, što je velika olakšica za ljude koji nemaju mnogo slobodnog vremena.

Dobra osnova – pola posla

Izbor škole zavisi od mnogo toga: nastavnog programa i oblasti specijalizacije, trajanja studija i zvanja koje se po završetku stiče, dostupnosti nastave, odnosno udaljenosti grada u kome je škola, cene nastavnog programa i na kraju, možda i najvažnije – od ličnih preferencija svakog ponaosob. Iako informacione tehnologije mogu uspešno da se studiraju i nakon neke srednje škole opšteg usmerenja, gimnazije i mnogih srednjih stručnih škola tehničkog usmerenja, oni koji će ove godine završiti osnovnu školu, a čvrsto su rešili da razvijaju IT karijeru, trebalo bi ozbiljno da razmisle o tome da upišu neku srednju školu koja će ih pripremiti za studije u ovoj oblasti. Srednje IT obrazovanje kod nas nije tako jasno istaknuto kao univerzitetsko, malo je specijalizovanih škola, pa ćemo navesti samo nekoliko srednjih škola koje su na glasu da daju dobru podlogu budućim IT studentima.

Matematička gimnazija (www.mg.edu.rs) iz Beograda je specijalizovana škola za talente iz oblasti matematike, informatike i prirodnih nauka i ima dugu tradiciju, jer je osnovana još 1966. godine. Srednja elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ (www.teslabg.edu.rs) iz Beograda ima prepoznatljiv renome, tradiciju dužu od 60 godina i nekoliko obrazovnih profila na kojima se izučavaju informaciono‑komunikacione tehnologije. Još jedna beogradska škola s dugom tradicijom je Srednja elektrotehnička škola „Rade Končar“ (www.koncar.edu.rs). U Novom Sadu se nalazi ETŠ „Mihajlo Pupin“ (www.etspupin.edu.rs) na kojoj se takođe izučava IT.

Osim državnih škola, postoji i nekoliko privatnih srednjoškolskih ustanova. ITHS – Infomation Technology High School (www.iths.edu.rs) je srednja škola koja je osnovana od strane Visoke škole za informacione tehnologije (ITS) kao ustanova koja treba da pruži adekvatno predobrazovanje. Iza ove privatne škole stoje dve poznate IT kompanije – Comtrade i Link Group. Računarska gimnazija u Beogradu (www.rg.edu.rs) je privatna srednja škola koju je 2005. godine osnovala firma CET Computer Equipment and Trade. Računarska gimnazija Smart (www.smart.edu.rs) nalazi se u Novom Sadu, a nju je osnovala kompanija Smart 2009. godine.

Širok izbor na studijama

Što se studija tiče, izbor je širok. U potrazi za spiskom visokoškolskih ustanova na kojima se studiraju informaciono‑komunikacione tehnologije pošli smo od poznatog portala Infostud, koji nudi pretragu škola po oblastima izučavanja, a zatim smo malo prečistili rezultate vodeći se kriterijumom da nećemo uzimati u obzir strane škole koje nemaju predstavništvo u našoj zemlji. Dilemu oko toga u kojoj meri IT treba da bude predmet izučavanja da bi škola mogla da uđe na listu rešili smo tako što smo uključili svaku školu koja ima makar jedan obrazovni profil na kojem se izučavaju informacione tehnologije.

Krajnji rezultat je tabela u prilogu sa spiskom četrdesetak škola. Najviše ih je u Beogradu, ali je ipak više od polovine ovih ustanova van prestonice. Spisak je složen po abecednom redu, s linkom ka Web prezentaciji svake škole, pa vam prepuštamo da ih detaljno proučite i procenite koja je najbolja za vas. Srećno!

VISOKOŠKOLSKE USTANOVE u Srbiji

Visoka tehnološka škola strukovnih studija u Aranđelovcu, Aranđelovac, Josifa Pančića 11, www.vtsar.edu.rs

CITY College – Internacionalni fakultet Univerziteta Sheffield, Beograd, Baba Višnjina 20, www.city.academic.gr/serbia

Elektrotehnički fakultet, Beograd, Bulevar kralja Aleksandra 73, www.etf.rs

Fakultet za kompjuterske nauke (Megatrend univerzitet), Beograd, Bulevar umetnosti 29, www.megatrend.edu.rs/fkn

Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije – ITS, Beograd, Cara Dušana 34, www.its.edu.rs

SAE Institut Beograd, Beograd, Čika Ljubina 8, belgrade.sae.edu/rs/home

Fakultet organizacionih nauka, Beograd, Jove Ilića 154, www.fon.rs

Računarski fakultet (Univerzitet Union), Beograd, Knez Mihailova 6, www.raf.edu.rs

Beogradska poslovna škola – Visoka škola strukovnih studija u Beogradu, Beograd, Kraljice Marije 73, www.bbs.edu.rs

Fakultet informacionih tehnologija (Alfa univerzitet), Beograd, Palmira Toljatija 3, alfa.edu.rs/fit

Matematički fakultet, Beograd, Studentski trg 16, www.matf.bg.ac.rs

Fakultet digitalnih umetnosti – FDU (Metropolitan univerzitet), Beograd, Tadeuša Košćuška 63, www.metropolitan.ac.rs

Fakultet informacionih tehnologija – FIT (Metropolitan univerzitet), Beograd, Tadeuša Košćuška 63, www.fit.edu.rs

Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije, Beograd, Zdravka Čelara 16, www.ict.edu.rs

Visoka tehnička škola strukovnih studija – Novi Beograd, Beograd, Zorana Đinđića 152, www.visokatehnicka.edu.rs

Fakultet za informatiku i računarstvo (Univerzitet Singidunum), Beograd, Zorana Đinđića 44, dir.singidunum.ac.rs

Panevropski Univerzitet Apeiron, Beograd, Palmira Toljatija 5, apeironsrbija.edu.rs

Fakultet tehničkih nauka u Čačku, Čačak, Svetog Save 65, www.ftn.kg.ac.rs

Visoka škola tehničkih strukovnih studija u Čačku, Čačak, Svetog Save 65, www.visokaskolacacak.edu.rs

Fakultet tehničkih nauka – Kosovska Mitrovica, Kosovska Mitrovica, Kneza Miloša 7, www.ftn.pr.ac.rs

Prirodno-matematički fakultet u Kosovskoj Mitrovici, Kosovska Mitrovica, Lole Ribara 29, www.pmf.pr.ac.rs

Visoka tehnička škola strukovnih studija u Kragujevcu, Kragujevac, Kosovska 8, www.vts.edu.rs

Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu, Kragujevac, Radoja Domanovića 12, www.pmf.kg.ac.rs

Elektronski fakultet, Niš, Aleksandra Medvedeva 20, www.elfak.ni.ac.rs/cir/

Visoka tehnička škola strukovnih studija u Nišu, Niš, Aleksandra Medvedeva 20, www.vtsnis.edu.rs

Departman za matematičke, fizičke i informatičke nauke Državnog univerziteta, Novi Pazar, Vuka Karadžića bb, www.np.ac.rs

Departman za tehničke nauke Državnog univerziteta u Novom Pazaru, Novi Pazar, Vuka Karadžića bb, www.np.ac.rs

Visoka tehnička škola strukovnih studija u Novom Sadu, Novi Sad, Školska 1, www.vtsns.edu.rs

Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, Novi Sad, Trg Dositeja Obradovića 3, www.pmf.uns.ac.rs/

Fakultet tehničkih nauka – Novi Sad, Novi Sad, Trg Dositeja Obradovića 6, www.ftn.uns.ac.rs

Pedagoški fakultet u Somboru, Sombor, Podgorička 4, www.pef.uns.ac.rs

Visoka tehnička škola strukovnih studija u Subotici, Subotica, Marka Oreškovića 16, www.vts.su.ac.rs

Ekonomski fakultet – Subotica, Subotica, Segedinski put 9-11, www.ef.uns.ac.rs

Visoka tehnološka škola strukovnih studija u Šapcu, Šabac, Hajduk Veljkova 10, www.vtssa.edu.rs

Visoka tehnička mašinska škola strukovnih studija u Trsteniku, Trstenik, Radoja Krstića 19, vtms-ts.com

Poslovni fakultet u Valjevu (Univerzitet Singidunum), Valjevo, Železnička 8, www.pf.singidunum.ac.rs

Visoka škola primenjenih strukovnih studija u Vranju, Vranje, Filipa Filipovića 20, www.visokaskola.edu.rs

Fakultet za poslovne studije – Vršac (Megatrend univerzitet), Vršac, Omladinski trg 11, www.fps.edu.rs

Tehnički fakultet Mihajlo Pupin, Zrenjanin, Đure Đakovića bb, www.tfzr.rs

Visoka tehnička škola strukovnih studija u Zvečanu, Zvečan, Nušićeva 6, vts-zvecan.edu.rs

Bojan Milosavljević

(Objavljeno u časopisu PC#210)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: