BIZIT 2022

Gejmeri na meti hakerskih napada

Najnoviji sajber napadi na Xbox i PlayStation platforme su još jedan dokaz da je online gejming industrija postala jasna meta za cyber kriminalce. Oni traže način da se umešaju u rad online operatera i dobiju pristup podacima kao što su lozinke i bankovne informacije, koje mogu da preprodaju na digitalnom crnom tržištu. Procenjuje se da je ukupan broj korisnika online gejming platformi negde između 2,2 i 2,6 milijardi, što je jedan od podataka koji objašnjava zašto su nalozi gejmera privlačni za cyber kriminalce.

PCPress.rs Image

„Online gejmeri osnovano su zabrinuti da bi njihovi nalozi mogli biti hakovani ili da bi mogli doći u situaciju da im ne mogu pristupiti,  jer su zaboravili lozinke. Ovo nas dovodi do dileme sa kojom se mnogi korisnici susreću svakodnevno, pri čemu većina njih bira manje bezbednu opciju korišćenja iste lozinke za sve svoje naloge, odnosno korišćenja slabe lozinke koje hakeri mogu jednostavno pogoditi”, izjavio je Andrej Močola, direktor sektora za odnose sa krajnjim potrošačima u kompaniji Kaspersky Lab.

Pročitajte i:  Nova zlonamerna kampanja “lovi” Discord tokene i podatke o kreditnoj kartici

Jedini način da gejmeri budu zaštićeni jeste preduzimanje prikladnih mera predostrožnosti i korišćenje jakih i jedinstvenih lozinki. U vezi sa tim, više proizvoda kompanije Kaspersky Lab sadrži i program za upravljanje lozinkama (password manager), kao što je u rešenju Kaspersky Total Security sadržano i rešenje Kaspersky Password Manager. Ova komponenta skladišti sve lozinke korisnika u bezbednom digitalnom trezoru i omogućava im jednostavan pristup sa kompjutera, Mac računara i mobilnih uređaja. Automatski generator lozinki odrađuje posao tako što pravi snažne i izdržljive lozinke, a jedini posao korisnika je da zapamte jednu, glavnu, lozinku kojom mogu pristupiti svim svojim nalozima, što je mnogo jednostavnije rešenje.

Izvor: Kaspersky

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,