Top50 Glas publike

Gejmeri su bolji vojnici i hirurzi

gamer Američki neurolozi nedavno su utvrdili da postoji veza između igranja akcionih igara i sposobnosti rada pod pritiskom. Tačnije, gejmeri koji preferiraju akcione igre, češće donose prave odluke kada su pod vremenskim pritiskom. Iz tog razloga, pretpostavlja se da su njihove sposobnosti za profesije kao što su vozač, vojnik ili hirurg, veće nego kod onih koji se ne igraju.

"Zabluda je da su gejmeri brzopleti i manje precizni." kaže istraživač Daphne Bavelier. "Naprotiv, oni donose više tačnih odluka po jedinici vremena i to sa jednakom preciznošću."

Bavelier i njena koleginica su to dokazale kroz studiju u okviru koje su učesnike podelile na dve grupe ljudi. Prvoj grupi je dato da, prema izboru, igraju jednu od akcionih igara: Call of Duty 2 ili Unreal Tournament. Druga grupa, dobila je sporu strategiju The Sims 2.

Posle određenog perioda igranja, od učesnika istraživanja zatraženo je izvrše unapred određene zadatke u pod pritiskom vremena. Morali su i da donesu odluke u veoma kratkom vremenskom roku. Ispitanici koji su igrali akcije, odluke su donosili brže, a sa podjednakom preciznošću.

Pročitajte i:  Stiže nam nova Crash igra

Prema istraživačima, proces igranja akcija “trenira mozak”, tako da posle izvesnog perioda igranja, gejmeri jednostavno postaju brži u donošenju odluka.

"Mozak uvek ispituje različite mogućnosti," objašnjava Bavelier. "Na primer, dok vozite, možete videti da se nešto kreće sa vaše desne strane, proceniti da li se nalazite u opasnosti i s tim u skladu odlučiti – ukočiti ili ne. Oni koji redovno igraju akcione igrice, u ovakvim situacijama će se brže snači.”

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,