TrendMicro

Generalna proba života na Marsu

Da bi se iskusio život na Marsu uopšte nije neophodno da se odleti na Crvenu planetu, zahvaljujući HI-SEAS veštačkoj naseobini koja se nalazi na Havajima. Naime, jasno da će oni koji se budu zaputili na Mars morati da provedu mnogo vremena u ograničenim uslovima kretanja sa istom grupom ljudi, pa je stoga neophodno da se izaberu saputnici koji dobro sarađuju.

PCPress.rs Image

Važno je da se testira koliko se dobro podnosi izolacija, te zadaci koji se ponavljaju, pa tu na scenu stupa pomenuta naseobina, koja se nalazi pored aktivnog vulkana Mauna Loa, gde je lava uticala na formiranje terena tako da podseća na onaj na Marsu. Pored toga, vulkanske stene daju i niz nijansi crvene boje, što stvara dodatni osećaj da se došlo do nekog potpuno drugačijeg sveta.

PCPress.rs Image

Kroz HI-SEAS program Havajski univerzitet regrutuje ljude iz celog sveta kako bi učestvovali u vernoj simulaciji života na Marsu. Subjekti ne smeju da napuštaju veštačko stanište bez zaštitnih odela. Komunikacija sa ostatkom sveta prilagođena je tako da podseća na onu koja bi se odvijala između Zemlje i Marsa. Zahvaljujući podacima koji se dobiju tokom ovih testiranja NASA bi u budućnosti lakše mogla da sastavlja posadu koja će se zaputiti ka Crvenoj planeti, a do sada je završeno pet simulacija, koje su trajale u rasponu od četiri meseca do godinu dana.

Pročitajte i:  NASA: Sudar s asteroidom ostavio veliki trag

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,