BIZIT 2022

Genetički inženjering kod kuće: “Uradi sam” mutant za 499 dolara

Svi oni koji bi mogli da se uklope u profil „ludih naučnika“ iz horor, te naučnofantastičnih filmova, sada mogu da kupe sve što im je potrebno da bi proizveli genetički izmenjenu žabu u toplini svog doma, a za samo 499 dolara.

PCPress.rs Image

Ova pomalo neobična usluga došla je zahvaljujući biohakeru Josiahu Zayneru, bivšem biohemičaru agencije NASA, koji je postao poznat po „uradi sam“ paketima zahvaljujući kojima su korisnici mogli da se igraju DNK materijalom bakterija i arheja, kao i po tome što je iste DNK lance ubrizgao u sopstveni krvotok, a sve u video sadržaju koji je emitovao uživo. Genetički modifikovane žabe došle su kao sledeći logičan korak, te paketi za ovu aktivnost mogu da se nabave na web-sajtu pomenutog biohakera.

Svaki paket dolazi sa tri zelene šumske žabe, koje mogu da se nađu u Džordžiji i Luizijani, a zajedno sa hranom, terarijumima, špricevima, te genetičkim koktelima. Cilj eksperimenta je da žabe postanu krupnije, budući da bi nakon što im se ubrizgaju kokteli njihova jetra trebalo da počne da proizvodi IGF-1, protein koji se povezuje sa povećanjem mišićne mase. Zayner je sam već „uspešno“ sproveo ove eksperimente, te se telesna masa njegovih žaba povećala za 23%.

Pročitajte i:  NASA bira tri kompanije za razvoj lunarnih nuklearnih sistema

PCPress.rs Image

Na web-sajtu se tvrdi da je cilj ovih paketa da korisnike edukuju o genetičkom inženjeringu, te da javnost ohrabre da nauku uzme u svoje ruke. Budući da nije jasno kako injekcije utiču na žabe, deo javnosti, koji još uvek nije zainteresovan za polovnu nauku, brine za dobrobit opitnih životinja, te se nada da će neka organizacija uskoro reagovati.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,