BIZIT 2022

Ghost Minitaur: Mali robot koji može sve

Ghost Minitaur je robot sa četiri noge, zahvaljujući kojima može da se kreće i kroz kompleksne terene, da skače, penje se uz stepenice, otvara vrata i preskače ograde. Upravo ga zbog toga nazivaju robotom koji bi u budućnost neometano mogao da ulazi u ljudske domove i bavi se špijunažom. Ali to su samo vizije onih koji pate od “robofobije”.

PCPress.rs Image

O Minitauru se govori još od oktobra 2017. godine, a kasnije je dobio i neka dodatna unapređenja. U kompaniji se nadaju da bi ovaj robot mogao da se koristi kao osnova za robotizovana vozila, koja bi bila podržana mašinskim učenjem i aplikacijama za treniranje uređaja. Oni koji se boje robotske revolucije, te robo-špijunaže, brinu zbog toga što se ovaj robot opisuje i kao skalamerija koja neopaženo može da se uvuče u svaki dom, a zahvaljujući tome što može da obavlja i komplikovane operacije, poput otključavanja i zaključavanja vrata.

Ghost Minitaur je vrlo dinamičan robot koji je sposoban i da potrči, a obogaćen je i brzim enkoderima koji mu omogućavaju da doživljava teren oko sebe, te mu prilagođava svoje pokrete. Prednost mu je i to što je prilično snažan, ali i to što može da se proizvodi sa ograničenom količinom sredstava, što će ga, tvrde kreatori, svrstati među najpristupačnije robote na svetu.

Pročitajte i:  Naučnici koriste mrtvog pauka kao hvatač za ruku robota, nazivajući ga 'Necrobot'

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,