BIZIT Seminar

Gibraltar postaje centar za kriptovalute

Gibraltar je predstavio nove propise za industriju kriptovaluta, imajući za cilj potencijalnu manipulaciju tržištem i insajdersko trgovanje u prostoru koji se brzo razvija.

PCPress.rs Image

Prekomorska britanska teritorija, koja se nalazi na južnom delu Španije, objavila je  amandman na postojeće propise koji zahtevaju od kompanija koje posluju sa bitkoinima i drugim digitalnim valutama da poštuju integritet tržišta na kojima posluju.

U napomeni za regulisane kripto kompanije, Komisija za finansijske usluge Gibraltara kaže da se firme moraju boriti protiv „manipulacije ili nepropisnog uticaja na cene, likvidnost ili informacije o tržištu, ili bilo koje drugo ponašanje koje je štetno po integritet tržišta“.

Velike blockchain ambicije Gibraltara

Iako je možda poznatiji kao morska luka i popularno mesto za odmor, Gibraltar je središte brojnih drugih industrija, uključujući finansijske usluge i kockanje. Njegov najnoviji potez je deo tekuće ponude da predvodi put u regulaciji industrije digitalnih valuta.

Uprkos tome što je teritorijalno mali, Gibraltar ima iskustva u razvoju pravila za kripto tržište. Region, koji se graniči sa Španijom, ali je pod britanskom kontrolom, prvi je uveo režim licenciranja za blockchain firme još 2018.

Pročitajte i:  Bank of England to neće zvati Britcoin, ali kaže da će digitalna funta „verovatno biti potrebna u budućnosti“

Neka prilično velika imena otvorila su radnju u Gibraltaru i dobila licence od lokalnih regulatora, uključujući FTx, Huobi i Bullish, koje podržava suosnivač PayPal-a Peter Thiel.

Rukovodioci Binance -a, najveće kripto berze na svetu, takođe su posetili Gibraltar „pre nekoliko meseci“, ali nemaju licencu, Albert Isola, ministar za digitalne i finansijske usluge Gibraltara, za CNBC . Kompanija nastoji da postane prijatelj, a ne neprijatelj regulatorima nakon što se prošle godine suočila sa restrikcijama u brojnim zemljama.

Gibraltarska berza je nedavno pristala da je kupi Valereum, blockchain firma, u pokušaju da postane prva regulisana berza na svetu za trgovanje akcijama i kriptovalutama. To je cilj koji švajcarska SIX Swiss Exchange takođe nastoji da postigne stvaranjem berze za trgovanje hartijama od vrednosti zasnovanim na blockchain-u.

Najnovija pravila stižu jer različite velike svetske ekonomije, uključujući SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, sada uvode nova pravila kako bi kriptovalute uključile u regulativu.

Međutim, Isola insistira da Gibraltar „ne radi ovo da bi se plasirao na tržište“, dodajući: „Želimo veoma mali, ali kvalitetan broj firmi u našoj nadležnosti“.

Pročitajte i:  Velika Britanija objavila velike planove za regulisanje kripto tržišta

Transparentnost

Gibraltar je ranije bio kritikovan da je „poreski raj“. Nekoliko velikih kompanija za kockanje u Velikoj Britaniji, uključujući Entain i 888, otvorilo je radnju na stenovitom poluostrvu, delom zbog svog povoljnog režima oporezivanja. U skorije vreme, međutim, Gibraltar je pokušao da se distancira od takve reputacije.

Region je „u potpunosti u skladu sa svim standardima transparentnosti i razmene informacija koji se primenjuju u Ujedinjenom Kraljevstvu“, rekao je Isola, dodajući da je to u suprotnosti sa opisima Gibraltara kao poreskog raja. Takvi standardi transparentnosti važe i za kriptovalute, dodao je Isola.

Španija je prošle godine pristala da skine Gibraltar sa svoje liste poreskih utočišta nakon što je sklopila sporazum o poreskoj saradnji sa Ujedinjenim Kraljevstvom. To pitanje je bilo ključna tačka u pregovorima Londona sa Madridom.

Izvor: cnbc

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,