Top50 Glas publike

Gigabyte je nova žrtva ransomware napada

Tajvanska kompanija Gigabyte bila je žrtva velikog ransomware napada koji se odigrao u noći između 3. i 4. avgusta. Kompanija je za sada potvrdila da je ugasila svoju IT infrastrukturu i da je napadom pogođeno nekoliko servera. Međutim, postoje naznake da je napad bio daleko većeg obima.

gigabyte

Naime, hakerska grupa RansomEXX tvrdi da je ukrala 112 GB osetljivih internih podataka. Među njima su podaci o Intel i AMD čipovima, kao i dokumenta za debagovanje. Napad je uticao na rad Gigabyte-ovog sistema za podršku, kao i na deo tajvanskog web sajta.

Kompanija je kontaktirala nadležne institucije povodom tog napada, a u ovom trenutku se ne zna da li planira da plati otkupninu. Možemo da kažemo da nije iznenađenje to što se hakerske grupe sve više fokusiraju na tehnološke kompanije. Ne samo što su one finansijski sposobne da plate velike otkupnine, već imaju i veliki broj tehnoloških tajni koje mogu da se dobro prodaju na crnom tržištu.

Inače, RansomEXX hakerska grupa osnovana je 2018. godine pod imenom Defray, ali je ime promenila tokom prošle godine. Njihove žrtve su uglavnom velike organizacije, ali i Vlade država (Ekvadorski telekom, brazilska Vlada, Teksaško odeljenje za transport…). Istraživači veruju da ova grupa nema kontakte ni veze sa REvil grupom koja je odgovorna za napade na Acer i Quanta-u.

Pročitajte i:  Da bismo se borili protiv ransomware-a, digitalnu infrastrukturu moramo tretirati kao kritičnu

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,