GitHub gasi download alate za YouTube

Izvorni kod za YouTube-DL, popularni alat koji se može koristiti za preuzimanje video snimaka sa YouTube-a, kao i neki njegovi dodaci i kopije, biće obrisani sa GitHub-a. Ako se odlučite za posetu njihovih stranica, naći ćete obaveštenje u kojem se kaže da repozitorijum nije dostupan zbog uklanjanja DMCA. Ovo se desilo zašto što ih je platforma za hosting u vlasništvu Microsofta sve oborila nakon što je dobila pravni zahtev Američkog udruženja za snimanje (RIAA).

github briše youtube-dl

YouTube-DL krši član 1201 američkog zakona o autorskim pravima

John Bergmayer je objasnio na Twitteru da pismo baš i nije obaveštenje o uklanjanju DMCA, uprkos onome što je GitHub objavio na sada praznim stranicama izvornih kodova. Udruženje je u svom pismu reklo da YouTube-DL krši član 1201 američkog zakona o autorskim pravima i samim tim je nezakonit. Tvrdnja je da alat krši zakon o autorskim pravima, jer je očigledno namenjen zaobilaženju mera tehnološke zaštite koje koriste ovlašćeni servisi za strimovanje, kao što je YouTube. Naravno, u ovo je uključena i reprodukcija i distribucija muzičkih spotova i zvučnih zapisa u vlasništvu RIAA-ovih članova bez odobrenja za takvu upotrebu.

YouTube-DL fanovi su istakli da ne koriste svi alat za pirateriju. Neki ga koriste za preuzimanje rezervne kopije sopstvenog sadržaja, dok ga drugi koriste za arhiviranje video zapisa koji se mogu ukloniti bilo kada iz različitih razloga.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Tagovi: