BIZIT Seminar

Glavna izvršna direktorka odlazi iz kompanije Meta

Javier Olivan, zameniće Sheryl Sandberg na mestu izvršnog direktora.

PCPress.rs Image

Odlazak iz kompanije posle 14 godina

Kraj jedne ere. Sheryl Sandberg, zvanično je dala ostavku na mesto glavnog operativnog direktora. Prema izveštajima kompanije, Javier Olivan će za sada biti na poziciji izvršnog direktora kompanije. Međutim, Sandberg-ova ostaje u kompaniji do 30. septembra.

Nakon toga, Sandberg-ova će biti član odbora kompanije i primaće naknadu kao direktor koji nije zaposlen.

Sandberg-ova je prvi put u junu objavila da napušta svoju poziciju glavnog direktora kompanije nakon 14 godina. Zakerberg je tada najavio da će Olivan preuzeti ulogu glavnog direktora ali da će se njegove obaveze razlikovati od obaveza koje je imala Sandberg-ova.

Olivan će imati „tradicionalniju ulogu glavnog izvršnog direktora gde će biti fokusiran interno i operativno. On će se tako nadovezati na svoje dobre rezultate kako da izvršenje učini efikasnijim i rigoroznijim“, rekao je Zakerberg.

Sandberg-ova se pridružila Facebook-u još 2008. godine i od početka je vodila poslovnu stranu kompanije, omogućavajući Zakerbergu da se fokusira na inženjerski rad. Poslednjih godina postala je zaštitno lice kompanije kada je u pitanju vođenje javnog odgovora na kontroverze, kao što je skandal „Kembridž analitika“.

Pročitajte i:  Najnoviji poslovni model društvenih mreža naplaćuje sigurnost

Prema izveštajima, pre nego što je objavila svoj odlazak, Sandberg-ova je koristila resurse kompanije kako bi pomogla u uklanjanju negativnih izveštaja o izvršnom direktoru Activision-a, Bobby Kotick-u, sa kojim je izlazila u to vreme.

Sredinom juna, u javnost su stigli i izveštaji da advokati kompanije istražuju da li je i kako Sandberg-ova koristila resurse i zaposlene u kompaniji za promociju njene knjige “Option B”.

Sandberg-ova odlazi sa svoje pozicije baš kada se kompanija priprema za „ozbiljna vremena“. Na sastanku sa zaposlenima, Zakerberg je otkrio da Meta doživljava „jedan od najgorih padova u novijoj istoriji“.

Kao rezultat toga, Meta je ove godine morala da smanji svoj broj novih inženjera. Pored toga, rukovodstvo kompanije je navodno reklo menadžerima da se očekuje više od sadašnjih zaposlenih i da žele veće ciljeve kako bi zaposleni sami mogli da odluče ako kompanija nije za njih.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,