Globalna prodaja PC računara u velikom padu

Prodaja tradicionalnih PC računara pala je u drugom kvartalu ove godine za 15.3 procenta, navodi IDC. To je drugi kvartal zaredom u opadanju, nakon dve godine konstantnog rasta. U drugom kvartalu prodato je ukupno 71.3 miliona računara. Inače, ovaj pad prodaje je veći od očekivanog, a razlog je ponovno „zaključavanje“ Kine, kao i drugi makroekonomski uslovi koji nisu mogli da se predvide.

idc

Uprkos smanjenju prodaje i potražnje, ukupna količina prodatih PC računara je i dalje uporediva sa nivoom na početku pandemije. U drugom kvartalu 2020. godine prodato je 74.3 miliona računara. Takođe, ovo je i dalje znatno bolji rezultat u odnosu na pred-pandemijsko vreme. Na primer, u drugom kvartalu 2018. godine prodato je 62.1 milion računara, a u istom periodu 2019. godine, 65.1 milion računara.

Kao jedan od razloga smanjenja prodaje navodi se što su apetiti korisnika za kupovinu računara u edukativne svrhe smanjeni. Takođe, u komercijalnoj sferi vide se znaci usporavanja prodaje. Interesantno je da je veliki pad prodaje nastao u periodu kada bi se očekivalo da Windows 11 potpomogne prodaju novih računara – što ukazuje i da korisnici starijih uređaja koji nisu kompatibilni sa novim OS-om, ne žele da ulažu u kupovinu novih.

Najviše su prodavani Lenovo, HP i Dell računari, a za njima slede Acer i Apple, koji je sa petog mesta potisnuo Asus.

Izvor: IDC

Facebook komentari: