TrendMicro

Globalna prodaja poluprovodnika premašila je pola biliona dolara

Globalna prodaja poluprovodnika po prvi put je premašila pola biliona dolara, pošto su kompanije povećale proizvodnju kako bi zadovoljile potražnju usred svetske nestašice čipova, saopštilo je najveće industrijsko udruženje.

PCPress.rs Image

Potražnja za čipovima je sve veća

U 2021.godini globalna prodaja u industriji poluprovodnika dostigla je rekordnih 555,9 milijardi dolara, što predstavlja rast od 26,2 odsto na godišnjem nivou, saopštilo je Udruženje industrije poluprovodnika (SIA) sa sedištem u SAD.

Industrija je prošle godine isporučila rekordnih 1,15 biliona poluprovodničkih jedinica.

„U 2021. godini, usred tekuće globalne nestašice čipova, poluprovodničke kompanije su značajno povećale proizvodnju na nivoe bez presedana kako bi odgovorile na uporno veliku potražnju. Sve ovo je rezultiralo rekordnom prodajom čipova i isporučenim jedinicama“, rekao je John Neuffer, predsednik i izvršni direktor SIA.

„Predviđa se da će potražnja za proizvodnjom poluprovodnika značajno porasti u narednim godinama, jer čipovi postaju još više ugrađeni u osnovne tehnologije sadašnje i buduće.

Globalni pad čipova pogodio je industrije širom sveta, od potrošačke elektronike do proizvođača automobila, a kompanije su postale nesposobne da se nose sa potražnjom i nedostatkom proizvoda.

Pročitajte i:  Tesla povlači preko 80.000 automobila u Kini

Regulatori širom sveta žele da obezbede zalihe

Vlade i zakonodavci širom sveta pokušavaju da obezbede zalihe čipova i investiraju kako bi proizvodnju poluprovodnika približili svojim državama.

Prošle godine je američki predsednik Joe Biden izdvojio 50 milijardi dolara za proizvodnju i istraživanje poluprovodnika kao deo paketa ekonomskih podsticaja vrednog 2 biliona dolara.

Predlog zakona poznat kao CHIPS for America Act takođe ima put kroz zakonodavni proces i ima za cilj da pruži podsticaje za omogućavanje naprednog istraživanja, razvoja i obezbeđivanje lanca snabdevanja.

Ovog meseca, Evropska komisija, objavila je novi evropski zakon o čipovima koji će omogućiti 15 milijardi evra (17,11 milijardi dolara) dodatnih javnih i privatnih investicija do 2030. godine.

Prodaja poluprovodnika u Kini iznosila je 192,5 milijardi dolara u 2021. godini, što je povećanje od 27,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, nadmašivši bilo koje drugo tržište, saopštila je SIA.

Kina se fokusirala na jačanje domaće industrije čipova u poslednjih nekoliko godina usred geopolitičkih tenzija sa SAD. Peking je povećao individualnost u poluprovodnicima kao prioritet, iako se Kina i dalje u velikoj meri oslanja na stranu tehnologiju.

Pročitajte i:  Zemlje EU podržavaju plan o čipovima

Tržište u Americi zabeležilo je najveći rast prodaje od 27,4 odsto u 2021.godini. Zatim, sledi Evropa sa rastom od 27,3 odsto.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,