BIZIT 2022

Globalni ransomeware napad mogao bi da promeni svet koji poznajemo

Prema teorijskom scenariju koji su razvili eksperti sa Cambridge univerziteta, ransomeware lanac koji bi uspeo da zarazi oko 600 hiljada kompanija širom sveta u roku od 24 sata uticao bi na sudbine milijardi korisnika.

PCPress.rs Image

Eksperti ističu da je u ovom trenutku sasvim nemoguće da se napad ovakvih razmera uopšte dogodi, a ako se uzmu u obzir trenutne sposobnosti malvera, anti-malvera, te postojećih IT ekosistema. Scenario bi ipak, kako tvrde kreatori, mogao da ukazuje na neke scenarije u budućnosti, te se u okviru eksperimenta spekulisalo o tome šta bi se dogodilo kada bi u rekordnom roku bilo pogođeno 97,3% svih svetskih uređaja.

PCPress.rs Image

Izveštaj je naslovljen “Bashe attack: Global infection by contagious malware“, i istražuje sve aspekte globalnog ransomeware napada, te uticaja koji bi imao na kompanije i vlade širom sveta. Prema scenariju napad ovakvih razmera mogao bi da dovede do gubitaka od 85 do čak 193 milijardi dolara u najgorem slučaju. U eksperimentu ransomeware se širio preko inficiranih mejlova, koji kada se jednom otvore bivaju prosleđeni svim kontaktima sa pogođene mejl liste, da bi konačno ransomeware enkriptovao podatke sa preko 300 miliona računara na globalnom nivou. Tako bi kompanije širom sveta bile prinuđene da plate otkup ili zamene pogođene uređaje, što bi nanelo veliku štetu čitavoj svetskoj ekonomiji. Eksperti predviđaju da bi najviše pogođene bile oblasti trgovine i zdravstva sa 25 milijardi dolara štete, te bi najviše izgubile Sjedinjene Američke Države, budući da bi bile prinuđene da plate oko 89 milijardi dolara.

Pročitajte i:  SharkBot: Malver vreba iz Google prodavnice

Neki sigurnosni eksperti se ne slažu sa rezultatima koji su izneti u okviru ovog izveštaja, te tvrde da statistički podaci nisu u skladu sa bilo kojim scenariom koji bi mogao da se dogodi u budućnosti.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,