BIZIT 2022

Gmail i problem čitanja privatnih mejlova

Developeri drugih aplikacija mogu da pristupe nalozima Gmail korisnika, te čitaju njihove mejlove, budući da podešavanja omogućavaju pristup privatnim podacima, uključujući kontakt liste, i čitavu korespodenciju.

Aplikacije koje zahtevaju pristup Gmail nalogu moraju da dobiju dozvolu korisnika, ali ovaj nije obavešten da tom dozvolom ljudskim developerima omogućava potpun pristup nalogu, te mejlovima. Iz kompanije Google tvrde da se takav pristup ne dobija bez eksplicitnog pristanka korisnika, te dodaju da je istina da njihovi zaposleni ponekad čitaju mejlove, ali samo u specifičnim uslovima, a najčešće kada dođe do neke greške ili sigurnosnog propusta.

Stručnjaci tvrde da postoje i druge aplikacije sa ovakvom mogućnošću pristupanja korisničkim mejlovima, a od Salesforce-a preko Microsoft Office-a, pa sve do manje poznatih mejl aplikacija. Iako još uvek nema dokaza da su oni koji su imali pristup mejlovima na bilo koji način zloupotrebili podatke do kojih su došli, sama mogućnost čitanja privatnih mejlova predstavlja ozbiljan bezbednosni problem.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Google Pixel Fold će imati jedinstvenu poziciju kamere
eFakture

Tagovi: , , ,