BIZIT 2022

Gmail redizajn korisnike izlaže riziku od phishing napada

Novi dizajn Gmail platforme mogao bi da 1,4 milijarde korisnika izloži rizicima od cyber napada, a sigurnosni rizik dolazi od nove opcije Confidential Mode koja bi korisnike mogla da izloži phishing napadima koji su osmišljeni tako da napadačima omogućavaju da dođu do podataka o korisnicima, te im iznude novac.

Pomenuta opcija korisnicima omogućava da šalju mejlove koji nestaju nakon određenog vremena, a da bi otvorio takav mejl korisnik mora da klikne na link kako bi potvrdio svoj identitet. Bezbednosni stručnjaci tvrde da su na taj način stvoreni uslovi koji omogućavaju napadačima da deluju u smeru iznuđivanja novca od ranjivih korisnika, a tako što bi slali mejlove u kojima se predstavljaju kao legitimne kompanije, te od korisnika tražili da kliknu na link kako bi potvrdili identitet.

Tako dobijeni mejlovi mogli bi da sadrže maliciozne linkove koji korisnike vode na nebezbedne web-sajtove, na kojima bi ovi ostavljali svoje podatke, koji bi se koristili tokom napada. Bezbednosni eksperti brinu da bi ovakvi napadi mogli da postanu još učestaliji pošto se korisnici naviknu da otvaraju linkove u okviru nove Confidential Mode opcije, što bi moglo da dovede do smanjene opreznosti, te povećane ranjivosti.

Pročitajte i:  Novi izgled Gmail-a zasnovan na Googe dizajnu

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,