BIZIT 2022

Gmail Smart Compose: AI opcijom protiv predrasuda

Čini se da Google smatra da će Gmail u budućnosti biti funkcionalan samo ako se budu isključile sve nevolje koje uključuju ručno unošenje teksta. Tako je u cilju rešavanja svih problema koje korisnici imaju dok kucaju poruke pre nekog vremena objavio i novu opciju za Gmail – Smart Compose.

PCPress.rs Image

Opcija koristi veštačku inteligenciju kako bi omogućila brže kucanje mejlova, tako što predlaže već sastavljene rečenice, pa korisnici mogu da sastavljaju mejlove u rekordnom roku, a uz pomoć Tab tastera na tastaturi. Nova opcija, naravno, ima i potencijal za sastavljanje pogrešnih i neprikladnih poruka, a u slučaju da stvari u budućnosti ne funkcionišu onako kako je planirano. Smart Compose funkcioniše u pozadini, a dovoljno je da korisnik započne sa pisanjem mejla, da bi odmah dobio sugestije.

Odmah zatim bi trebalo da dobije sledeću sugestiju, i sve tako do kraja mejla. Budući da opcija „razume“ kontekst, ukoliko se mejl sastavlja petkom popodne, program bi mogao da ponudi i rečenicu “Želim vam prijatan vikend”, a kao završetak poruke. U okviru ove opcije pretpostavljen je i sam početak mejla, a na osnovu kontakta kojem se piše, te naslova poruke. Tako Smart Compose štedi puno vremena, te korisnike čuva od ponavljanja istih rečenica, i, što je najvažnije, smanjuje broj gramatičkih i pravopisnih grešaka.

Pročitajte i:  Google upozorava na špijunski softver

PCPress.rs Image

Nakon nekoliko meseci Gmail Smart Compose evoluira još dalje, te su u okviru najnovijih promena izbačene rodne odrednice, budući da se došlo do zaključka da AI sistem ima određene „predrasude“, i da neka zanimanja povezuje sa određenim rodom, što može da postane problem kada korisnici to protumače kao uvredu i ozbiljan propust.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,