Gmail traži da aktivirate Enhanced Safe Browsing funkciju

Google od korisnika traži da aktiviraju funkciju Enhanced Safe Browsing za Gmail. Obaveštenja stižu čak i kad je aktivirana, što znači da kompanija iz nekog razloga želi da je što više onih koji ovu opciju koriste.

PCPress.rs Image

Funkcija Enhanced Safe Browsing je objavljena još 2007. godine, a kao dodatak za standardnu Safe Browsing koja korisnike upozorava na poznate phishing i malver web sajtove. Razlika je u tome što Safe Browsing domen sajta koji neki korisnik posećuje upoređuje s listom opasnih sajtova koja se čuva na nekom serveru, dok Enhanced Safe Browsing sve radi u realnom vremenu – potencijalno opasne sajtove upoređuje sa podacima s Google cloud servisa.

Iako se čini da je funkcija Enhanced Safe Browsing bolja, tu je jedna začkoljica – Chrome i Google URL-ove dele s Google-om, a kako bi utvrdili da li su maliciozni. Ta se informacija povezuje s Google nalogom korisnika, što je već bezbednosni problem.

Neki su obaveštenje dobili i po više puta, bez obzira što su funkciju prethodno odbili. Mnogi se pitaju zašto je kampanja toliko agresivna, a iz kompanije kažu da je tako zbog toga što se podaci nakon nekog vremena brišu, pa sistem „zaboravi“ da je korisnik funkciju odbio.

Pročitajte i:  Chrome je nesumnjivo neprikosnoveni šampion sveta browsera

Mnogi i dalje ne žele Enhanced Safe Browsing, a zbog toga što im smeta da svoj Google nalog povežu s Chrome pregledačem. Ako su vam dosadila stalna pitanja o novoj funkciji, možete da ih isključite ako odete na svoj Google nalog, kliknete na Security, pronađete Enhanced Safe Browsing i izaberete Manage Enhanced Safe Browsing, te izaberete da li želite da bude aktivna ili ne. I to je to.

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *