Gmail za iOS dobio zaštitu od phishing-a

Phishing zaštita stigla je na Gmail za Android pre nekoliko meseci, a sada iste mogućnosti dobija i iOS verzija aplikacije. Tokom narednih nedelja, anti-phishing funkcije će biti dostupne, a smanjiće mogućnost da korisnici budu ugroženi malicioznim linkovima i elektronskom poštom.

PCPress.rs Image

Phishing ili mrežna krađa identiteta je pokušaj krađe podataka korisnika putem falsifikovanja web starnice, mejla ili telefonskog poziva, a čiji je krajnji cilj otimanje novca. Mejl, na primer, može da izgleda kao obaveštenje iz banke ili internet prodavnice. Od žrtve se traži da klikne na link koji će je odvesti na lažnu internet stranicu, te da na njoj upiše lične informacije. U poruci se često navodi da korisnik treba da potvrdi ili promeni podatke. Kada korisnik popuni navedena polja, informacije dolaze do vlasnika lažne stranice. Google će automatski blokirati bilo koji link koji smatra potencijalno opasnim, mada će korisnici imati opciju da nastave i otvore link ukoliko su spremni na rizik.

“Kada kliknete na sumnjiv link u Gmail poruci na iPhone-u ili iPad-u, prikazaće se upozorenje. Preporučujemo oprez pre nastavljanja, jer je link najverovatnije nesiguran. Prosledite dalje samo ukoliko ste sigurni da nema rizika“, ističu iz kompanije Google.

Pročitajte i:  10 miliona Android telefona možda inficirano zbog Google Play-a

Izvor: microsoft.com

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , ,