Gmail za iPhone dobio opciju koja sprečava praćenje onih kojima se šalju mejlovi

Google je 3. septembra dodao još jednu funkciju iOS verziji Gmail aplikacije koja bi korisnicima trebalo da omogući da spreče praćenje mejlova od strane nepoželjnih „posmatrača“.

PCPress.rs Image

Opcija je prilično jednostavna, te Gmail sprečava da otvori slike koje stignu sa nekim mejlom, a do sada je bila dostupna samo u web verziji ovog mejl klijenta. Zahvaljujući novoj funkciji fotografije ostaju blokirane, uključujući i nevidljive mejl trackere koji se nalaze u telu mejla, i pošiljaoca obaveštavaju o tome kada je neko dobio mejl, te kada ga je otvorio. Nova opcija je stigla nakon Superhuman kontroverze o kojoj se raspravljalo u julu, a u okviru koje je popularni pretplatnički mejl servis svojim korisnicima omogućavao da prate lokacije onih kojima šalju mejlove, te da dobiju datum i vreme kada su primaoci primili i otvorili mejlove. Superhuman je nakon toga opciju ukinuo, budući da je bilo više nego jasno da se ranijim ponašanjem ugrožavala privatnost korisnika.

PCPress.rs Image

Google je već ranije u Gmail ugradio opcije koje sprečavaju praćenje lokacija onih kojima se šalju mejlovi, a funkcija je sada stigla i na iOS, te je trenutno aktivna na svim privatnim nalozima, dok oni kojima se upravlja preko G Suite-a još uvek nisu dobili opciju, a verovatno zbog toga što zahteva administratorsku dozvolu.

Pročitajte i:  Google zahteva hitno ažuriranje Chrome-a zbog popravke dva 0-day baga

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,