Godine nisu merilo uspeha: Portret žene koja je potrošila najviše para na softver u istoriji

Ne dolazi u obzir da napustim kormilo IBM-a. Još uvek sam mlada i ne idem nigde jer imam toliko toga da pružim”, izjavila je Đini Rometi, CEO IBM korporacije, prilikom objave najvrednijeg preuzimanja neke softverske kompanije u istoriji. IBM je kupio Red Hat za 34 milijarde dolara, pa se postavlja pitanje da li je to pravi poslovni potez iskusne direktorke, ili je pak potez očajnika koji mora da uhvati korak za Amazon-om i Microsoft-om?

PCPress.rs Image

Đini Rometi rođena je 29. jula 1957 godine u Čikagu kao Virdžinija Mari Nikozija. Odrasla je u skromnoj četvoročlanoj italijansko-američkoj porodici. Nakon razvoda roditelja, u petnaestoj godini biva prinuđena da u večernjim satima, pored školskih obaveza, preuzme brigu i o domaćinstvu. Teški uslovi života ojačali su ovu tinejdžerku, razvijajući liderski duh, koji joj je u kasnijim godinama pomogao da izgradi karijeru i zavlada muškim svetom.

Kao stipendista General Motors-a, upisuje Northwestern University u Ilinoisu 1975 godine, gde je tokom studija pohađala praksu u pomenutoj firmi. Bila je predsednica Kappa Gamma Gamma sestrinstva, a 1979 godine je diplomirala i postala elektroinženjer. Dobila je počasni doktorat od Rensselaer Polytechnic Institute, kao i Northwestern Univerziteta.

Pročitajte i:  Comtrade Distribution: Cloud Pak for Data - IBM rešenje budućnosti

Nakon diplomiranja zaposlila se na Institutu General Motors-a u Detroitu, u sektoru za razvoj sistema. Pridružila se kompaniji IBM 1981. godine gde je prvobitno radila kao inženjer analitike sistema. Prvih deset godina provela je u odeljenju osiguranja na tehničkim pozicijama. Prema pisanju New York Times-a, njen progresivni napredak u kompaniji doveo ju je do ozbiljnih menadžerskih poslova kada proširuje svoju mrežu aktivnosti na bankarstvo, telekomunikacije, manufakturu, kao i zdravstvenu zaštitu, a 1991. pridružuje se IBM konsalting grupi.

Zanimljivo je da Đini današnji uspeh nije prvi u karijeri, pošto je već imala iskustva sa akvizicijama vrednim više milijardi. U periodu rukovođenja u IMB-u 2002. godine se izborila za kupovinu konsultantske firme Pricewaterhouse Coopers za 3,5 milijardi dolara, što je tada bila najveća akvizicija u istoriji profesionalnih usluga.

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja. 2012. godine imenovana je od strane Boomberg-a za jednu od 50 najuticajnijih ljudi na svetu, a bila je i na Time 100 listi. Ušla je u izbor magazina Forbes, 2014 godine za “World’s 100 Most Powerful People” , a zauzela jedanaesto mesto Forbes-ove liste za 2016. u kategoriji “The World’s 100 Most Powerful Women”.

Pročitajte i:  IBM predstavio Telium, AI čip dizajniran da detektuje prevare

PCPress.rs Image

Đini je u braku sa Markom Antonijem Rometijem, direktorom privatnog investicionog fonda. Nemaju dece i žive na relaciji Njujork – Bonita Springs na Floridi. U slobodno vreme posećuju predstave na Brodveju i bave se ronjenjem.

Da li će ova ambiciozna dama uspeti da se izbori i ostane na čelu kompanije ili će se ipak povući i prepustiti mesto mladim nadama, ostaje da vidimo.

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , ,