Gogle priprema sopstveni čip za Pixel telefone i Chromebook računare

Po svemu sudeći, Google planira da dublje zagazi u hardverske vode tako što će proizvoditi sopstvene procesore za buduće modele telefona i računara. Dosadašnji napori Google-a na ovom polju bili su sporadični. Neki modeli Pixel telefona dobro su se pokazali kada se radi integraciji kamera i pratećeg softvera, ali su svi ti telefoni do sada upotrebljavali Qualcomm procesore.

PCPress.rs Image

Apple stazama

Sada Google želi da se ugleda na Apple, koji je zahvaljujući sopstvenoj A-seriji procesora uspeo da izvuče maksimum u iPhone telefonima. Google-ov čip nosi kodno ime Whitechapel i pravi se u saradnji sa Samsung-om. Taj čipset bi trebao da se izrađuje u 5-nanometarkom procesu, a sastojao bi se iz osmojezgarnog ARM procesora, kao i posvećenih resursa za mašinsko učenje i Google Assistant-a.

Google već ima prve radne prototipe ovog čipa, ali će sigurno proći bar još godinu dana pre nego što se on nađe u Pixel telefonima. Drugim rečima, verovatno ćemo imati još jednu generaciju Pixel telefona sa Qualcomm procesorima. Takođe, pominje se da će ovi procesori biti pripremljeni i za Chromebook računare, ali će se u njima pojaviti još kasnije.

Pročitajte i:  Google Meet prevodi govor u kucanu reč

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,