N Central domination

Gogo razvija 5G mrežu za avione

Internet provajder koji je specijalizovan za pružanje usluga u avionima, Gogo, objavio je da planira da postavi 5G mrežu koja će raditi u letelicama Severno-američkih avio kompanija. Prema njihovom planu, 5G servisi će doneti znatno brže Wi-Fi iskustvo u komercijalnim letovima u SAD-u i Kanadi, naročito u malim komercijalnim i poslovnim avionima.

PCPress.rs Image

Kompanija će postaviti 5G predajnike na 250 tornjeva koje su već zakupili, kako bi obezbedili njihov air-to-ground (ATG) servis. Većina komercijalnih aviona koje koriste Gogo Internet koristi upravo konekcije sa ovakvih tornjeva, kojih širom Severne Amerike ima više od 2500 (podatak iz Gogo finansijskog izveštaja za 2018. godinu).

5G konekcija će biti „isporučivana“ do aviona kombinacijom nelicencirane 2.4 GHz mreže i specijalnog modema sa naprednim usmerenjem signala, koji je napravila ova kompanija. 5G signal će upotrebljavati sve tipove mreže (nelicencirani, licencirani i deljeni), kao i sve frekventne opsege (srednji, visoki i niski), kako bi u budućnosti mogla da ubrza signal i poveća kapacitet 5G mreže.

Avioni koji će imati 5G konekciju, zadržaće kao bekap i Gogo 3G i 4G mreže. Direktor komunikacija Gogo-a, Dejv Melin, je naglasio da će u početku 5G mreža biti implementirana na nekoliko tornjeva, kako bi se izvršila testiranja, ali nije rekao kada će se to desiti. Međutim, s obzirom da se očekuje da će komercijalizacija Gogo 5G mreže započeti 2021. godine, to će verovatno biti veoma brzo.

Pročitajte i:  Ericsson, Qualcomm i Thales proširuju 5G okvire

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,