Gogoro se širi u Kinu sa sistemom zamene baterija za skutere

Gogoro je objavio da je njegova tehnologija brze zamene baterija od sada dostupna i u Kini, kao i da je trenutno kompatibilna sa dva lokalna kineska brenda skutera. Ovo je prvi izlazak kompanije izvan Tajvana, kao i početak širenja kompanije i njene tehnologije na nova tržišta.

gogoro

Skuter baterije u fokusu

Ovaj potez je najavljen u maju ove godine, kada je promovisano partnerstvo sa kineskom kompanijom Yadea, najvećim proizvođačem skutera na svetu, kao i sa DJC-om, još jednim velikim kineskim gigantom na polju dvotočkaša. Ulazak na ovo tržište značiće veliku ekspanziju za Gogoro, s obzirom da se procenjuje da se u Kini vozi više od 300 miliona dvotočkaša.

Obe kineske kompanije su predstavile svoje nove modele skutera, koje su kompatibilne sa Gogoro izmenjivim baterijama. Yadea je napravila dva modela skutera, dok je DJC prikazao prototip koji će biti deo velike Gogoro mreže.

Inače, Gogoro je najveća kompanija za proizvodnju skutera u Tajvanu, ali je u poslednje vreme najpoznatija po svojoj tehnologiji eksternih punjača za baterije. Naime, umesto da se pune u samim vozilima, baterije se pune u eksternom punjaču, a vozač skutera može da izvadi praznu bateriju i zameni je novom, tako da će odmah biti spreman za vožnju. Time je rešen najveći problem električnih vozila – dugotrajna zadržavanja na punjačima. U ovom sistemu, kada je baterija pri kraju, dovoljno je otići do GoStation punjača, uzeti punu bateriju iz njega i staviti je u skuter, dok se prazna baterija umeće u punjač, za nekog drugog vozača. Ceo proces traje samo oko šest sekundi. Gogoro se obavezuje da će obezbediti dovoljno punjača i rezervnih baterija, pa vozači električnih skutera neće imati problem sa njihovom zamenom.

Pročitajte i:  Kineski skuteri su veliki izazov za Teslin FSD

Ovaj sistem ima još jednu prednost. On dozvoljava da korisnici kupe skutere bez baterija, čineći tako inicijalnu kupovinu mnogo jeftinijom. Korisnici mogu da rentiraju baterije kroz sistem pretplate, a cena rente zavisi od količine utrošene električne energije za punjenje baterije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: