Goodyear-ov koncept pametnih guma može štampati vlastite šare

Vremenom, što više vozimo svoje automobile, šare na gumama počinju da se gube. Ovo je jednostavna fizika i nauka i ne možemo zaista mnogo toga učiniti osim da promenimo svoje gume za nove kada se to dogodi. Međutim, možda u nastojanju da smanji otpad, Goodyear ima novi koncept guma koji bi mogao da se pozabavi ovim problemom.

PCPress.rs Image

Prilagođavanje guma uslovima puta

Kompanija je nedavno predstavila potpuno nov koncept guma koji zovu ReCharge. Ono što ovu gumu čini toliko posebnom je da ima mogućnost da štampa nove šare sama kada sama guma postane previše ćelava i više nije sigurna za upotrebu na putevima. Unutar gume nalaziće se jedinjenje koje se sastoji od obnovljivih materijala, poput prirodne gume od maslačka i sintetičke paukove niti.

Ovo jedinjenje se izbacuje kroz niz cevi na površinu točka, gde će se osušiti, učvrstiti i na kraju postaviti u potpuno novi šablon šara. Pored toga, guma ne samo da može da štampa sopstvene šare, već je i dizajnirana tako da ne treba da bude pod pritiskom, što u teoriji znači da se nikad neće ispumpati.

Kako je rečeno, ovo je trenutno koncept, tako da nije jasno hoće li i kada postati stvarnost. Međutim, prema CTO kompanije, Chris Helsel, koji je rekao za Engadget da veruje da bi procesi i karakteristike mogli da stignu za desetak godina, tako da bismo možda na kraju krajeva i mogli da vidimo takve gume jednog dana na tržištu.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,