N Central domination

Google AI bira fotografije za vas

Među pitanjima o tome šta mašine mogu, a šta ne kada su kreativni procesi u pitanju, svakako je zanimljivo i ono koje pita hoće li veštačka inteligencija ikada moći da razume vrednost nekog prizora iz prirode. Neki pejzaži se smatraju lepim upravo zbog toga što izazivaju emocije, a koje mašinama, bar za sada, nedostaju. Neki drugi pejzaži, poput prizora iz pustinje, robote podsećaju na golotinju, što je tek jedan od segmenata zbrke oko mašina i fotografija, pa se Google umešao sa svojom neuralnom mrežom za ocenjivanje fotografija, koja bi, kako tvrde, trebalo da reši ove probleme.

PCPress.rs Image

Već neko vreme nam je jasno da je mašinsko učenje jedan od ključnih faktora u povezivanju ljudskog i mehaničkog sveta, te Google i ovom prilikom koristi duboke neuralne mreže, a koje uče iz podataka koje su pružili ljudski ispitanici.  Mreža je trenirana tako da može da oceni koje bi fotografije prosečan korisnik ocenio kao tehnički dobro izvedene, te estetski prihvatljive, a moći će, kako kažu iz kompanije, da se koristi i za inteligentnu obradu fotografija, koja bi povećavala kvalitet, te ispravljala greške.

Pročitajte i:  Google nudi da promeni posao sa oglasima kako bi izbegao tužbu Ministarstva pravde

PCPress.rs Image

Ovaj sistem fotografiju upoređuje sa sličnim uzorcima iz arhive, te, ako ih nema, koristi statistiku kako bi procenio koji je kvalitet poželjan. Cilj je da rezultat zadovoljava zahteve koje ljudski korisnik ima kada je lepo u pitanju, a u kompaniji su došli do zaključka da su fotografije koje ovaj sistem odobri kao prihvatljive, slične onima koje su ljudski ispitanici ocenili kao lepe.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,