Top50 Glas publike

Google alatka pokazuje šta se nalazi na površini Zemlje u realnom vremenu

To bi moglo pomoći istraživačima da otkriju promene u tome kako ljudi utiču na površinu planete. Novi skup podataka iz Google pokazuje karakteristike na površini Zemlje u skoro realnom vremenu, objavila je kompanija . Alat, nazvan Dinamic World, koristi duboko učenje i satelitske slike za razvoj mape zemljišnog pokrivača visoke rezolucije koja pokazuje koji delovi zemlje imaju karakteristike poput drveća, useva ili vode.

PCPress.rs Image

Za izradu karata zemljišnog pokrivača obično je potrebno mnogo vremena, a postoje velike praznine između vremena snimanja slika i objavljivanja podataka. Oni takođe često nemaju detaljan pregled onoga što se nalazi na terenu u određenoj oblasti — grad bi se klasifikovao kao „izgrađeni“ (oznaka za pejzaže koje je promenio čovek) čak i ako postoje veliki delovi sa parkovima.

Dinamic World klasifikuje tip zemljišnog pokrivača za svakih 1.100 kvadratnih stopa, navode u Google. Pokazuje koliko je verovatno da su delovi pokriveni jednim od devet tipova pokrivača: voda, poplavljena vegetacija, izgrađena područja, drveće, usevi, gola zemlja, trava, žbunje / žbunje i sneg / led. Google je detaljno opisao svoj sistem, razvijen sa Institutom za svetske resurse, u radu objavljenom u Nature’s Scientific Data.

Pročitajte i:  Google ukida aplikaciju Street View

PCPress.rs Image

Gornji snimak ekrana Njujorka, na primer, pokazuje da je većina područja izgrađena (crvena). Ali postoje džepovi trave (zeleni) i žbunje / žbunje (žuto) za glavne gradske parkove.

Model Dinamic World proizvodi preko 5.000 slika dnevno, a podaci o zemljištu se kontinuirano ažuriraju. To omogućava istraživačima i kreatorima politike da brzo vide uticaj stvari kao što su požari ili uragani i pomažu u boljem reagovanju na promene.

„Ako svet želi da proizvede ono što je potrebno sa zemlje, zaštiti preostalu prirodu i obnovi nešto od izgubljenog, potrebno nam je pouzdano praćenje svakog hektara planete u skoro realnom vremenu“, rekao je Craig Hanson, potpredsednik hranu, šume, vodu i okean u Institutu za svetske resurse, navodi se u saopštenju.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,