Google: Android 12 će olakšati korišćenje third-party app prodavnica

Google najavljuje nove promene u svojim smernicama za programere.

PCPress.rs Image

Play store aplikacije i dalje moraju da koriste Google-ov sistem plaćanja

Jedna od njh je da će se  olakšati korišćenje third-party app prodavnica na Androidu 12. Korisnici Android-a već mogu da instaliraju aplikacije preko nezavisnih prodavnica poput Samsung-ove prodavnice Galaxy. Google kaže da kao odgovor na povratne informacije programera dodaje funkcije u izdanje Android 12 za narednu godinu koje će „korisnicima još više olakšati upotrebu drugih prodavnica aplikacija na svojim uređajima, pri tom pazeći da ne ugroze mere bezbednosti koje Android ima“.

U budućnosti će objaviti više detalja o ovim promenama. Istovremeno, Google ne opušta svoju kontrolu plaćanja u aplikacijama za Play store. Kompanija čvrsto stoji na stavu da „svi programeri koji prodaju digitalnu robu u svojim aplikacijama, moraju da koriste sistem za naplatu Google Play-a”. Aplikacije koje već ne koriste sistem za digitalnu robu moraće da je dodaju do 30. septembra 2021. Ovo je stvorilo problem za Epic Games, čiji je naslov Fortnite izbačen iz Play Store-a u avgustu nakon što je Epic dodao podršku za alternativni način plaćanjna. Fortnite je trenutno dostupan samo preko nezavisnih prodavnica i Epic-ove web stranice.

Postoji jedna posebno složena kategorija kupovine u aplikaciji: preduzeća koja su počela da dozvoljavaju korisnicima da prodaju „virtuelne“ verzije svojih uobičajenih nedigitalnih ponuda tokom pandemije koronavirusa. Ove kompanije, uključujući Airbnb i ClassPass, žalile su se zbog toga što se od njih traži da plate novu naknadu za usluge na iOS-u. Apple je počeo da se odriče ovih naknada u nekim okolnostima, a Google kaže da ova preduzeća neće morati da koriste Android-ovu naplatu za Google Play u bliskoj budućnosti.

„Prepoznajemo da je globalna pandemija dovela do toga da su mnoga preduzeća morala da se kreću kroz izazove prelaska svog fizičkog poslovanja na digitalno i privlače kupce na nov način. Sledećih 12 meseci oni neće morati da se pridržavaju naše politike plaćanja, a mi ćemo nastaviti da ponovo procenjujemo situaciju tokom sledeće godine.“

Izvor: Theverge

Facebook komentari: