Google blokirao više od 18 miliona malver i phishing mejlova vezanih za COVID-19

Google navodi da je samo u prošloj sedmici uočio više od 18 miliona malver i phishing mejlova dnevno vezanih za COVID-19 prevare. Povrh toga, tu je i više od 240 miliona spam mejlova dnevno koji se odnose na novi koronavirus, kaže kompanija.

PCPress.rs Image

Phishing napadi i prevare „koriste i strah i finansije da bi stvorili hitnost ne bi li pokušali da podstaknu korisnike da reaguju“, kaže Google. Drugim rečima, ista mejl prevara, drugačija tema.

Ove prevare uključuju lažna predstavljanja u ime organizacija poput Svetske zdravstvene organizacije kako bi pokušali da prikupe donacije ili navedu korisnike da preuzmu malver; pretvaraju se da imaju informacije o državnim podsticajnim uplatama; i pokušaji phishing napada usmerenih na radnike koji rade na daljinu.

AI vs hakeri

Google kaže da njegovi sistemi zaštite zasnovani na veštačkoj inteligenciji filtriraju takve pretnje i da blokira „više od 99,9% spam pošte, phishing i malvera da ne dođe do naših korisnika“ koristeći AI i druge tehnike. Kompanija takođe kaže da je sarađivala sa SZO na primeni DMARC-a (Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance) kako bi prevarantima otežalo imitiranje who.int domena i sprečilo da legitimni mejlovi od SZO-a budu uhvaćene u spam filtere.

Pročitajte i:  Google uskoro ukida podršku za stare verzije Android OS-a

PCPress.rs Image

Kompanija kaže da u mnogim slučajevima malver i phishing pretnje nisu nove, već su samo postojeće malver kampanje ažurirane da iskoriste strah i zbrku oko COVID-19. Važe uobičajena upozorenja: ne klikćite na linkove u mejlovima koje niste očekivali, prijavite phishing mejlove i proverite da li je URL legitiman pre nego što date bilo kakve informacije, jer većina prevaranata pokušava da što bolje oponaša realne URL adrese.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , , , , , ,