TrendMicro

Google blokirao Youtube kanal ruskog parlamenta

Jedan ruski zvaničnik je rekao da je platforma “potpisala sopstvenu poternicu”.

PCPress.rs Image

Sledi zabrana Youtube-a u Rusiji?

Google je blokirao ruski Youtube kanal Duma TV, prema izveštajima Reuters-a. Kompanija je je saopštila da je “ukinula” kanal, koji emituje sastanke donjeg doma ruskog parlamenta, zbog kršenja uslova korišćenja platforme.

„Ako otkrijemo da nalog krši naše uslove korišćenja usluge, preduzimamo odgovarajuće mere“, rekao je portparol Google-a. „Naši timovi pažljivo prate situaciju u pogledu bilo kakvih ažuriranja i promena.“ Kompanija je dodala da je posvećena poštovanju sankcija uvedenih Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu.

Suspenzija je brzo izazvala gnev ruskih zvaničnika, a portparol ministarstva spoljnih poslova zemlje upozorio je da je Youtube „potpisao sopstvenu poternicu“. Ruski regulator za telekomunikacije Roskomnadzor osudio je taj potez i naredio je Google-u, da odmah vrati pristup Duma TV kanalu. „Američka IT kompanija se pridržava izražene antiruske pozicije u informacionom ratu koji je Zapad pokrenuo protiv naše zemlje“, navodi ruska agencija.

Odgovor ruskih vlasti sugeriše da bi Youtube mogao da postane najnoviji zapadni internet servis koji će se suočiti sa ograničenjima unutar zemlje. Ubrzo nakon što je 24. februara počeo rat u Ukrajini, Rusija je blokirala pristup Twitter-u. U martu je potom ukinut Facebook i Instagram. WhatsApp nije ukinut zbog popularnosti aplikacije za ćaskanje među građanima Rusije.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy Z Fold 4 - Sve bolji i bolji!

Nakon toga službe u vlasništvu kompanije Meta proglašene su krivim za „ekstremističke“ aktivnosti nakon što je kompanija rekla da će privremeno dozvoliti pozive na nasilje u Ukrajini i nekolicini drugih zemalja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,