Google će omogućiti označavanje važnih delova snimka prilikom pretrage YouTube fajlova

Pronalaženje video fajlova danas je veoma jednostavno, jer su dobro indeksirani u pretraživačima. Međutim, problem se pojavljuje kada je potrebno pronaći neki određeni segment unutar video fajla. Google je rešio taj problem jer sada omogućava kreatorima video sadržaja na YouTube-u da obeleže značajne momente na svojim video fajlovima koji će biti vidljivi u pretrazi.

PCPress.rs Image

Šta to znači? Ako recimo gledate neki koncert koji traje dva sata, sada ćete lako moći da pronađete određenu pesmu i da se pozicionirate na nju, umesto da „protrčavate“ kroz video i tražite je ručno. Na taj način će se značajno ubrzati pretraga i povećati njena preciznost.

Indeksiranje video fajlova će za početak biti dostupno samo za pretragu na engleskom jeziku i za YouTube video fajlove. Očekuje se da će se vremenom pretraga proširiti i na druge jezike, ali i na druge tipove video snimaka. Naravno, za to će biti potrebno da kreatori video zapisa definišu značajne tačke u svojim video snimcima.

Pored definisanja „time stamp-a“, Google će provajderima video materijala, kao što su TV kuće, omogućiti da uz video dodaju strukturne podatke koji će obezbediti još napredniju pretragu. Na taj način će, u nekom trenutku, biti moguće automatsko pozicioniranje na bilo koje mesto unutar video snimka samo na osnovu zadatog upita za pretragu.

Pročitajte i:  Telekom operateri podstiču EU da natera Big Tech da plati troškove mreže

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,