Google će plaćati izdavačima za novinske članke

Google će plaćati za sadržaje sa vestima odabranih izdavača kao deo novog programa licenciranja. Kaže se da će sadržaj biti deo “novog iskustva vesti” koje će doći kasnije tokom godine, a prvo će se pojaviti na Google News i Discover uslugama. U nekim slučajevima, Google kaže da bi mogao ponuditi besplatan pristup člancima koji se plaćaju i plaćanjem vlasnika sadržaja u ime korisnika.

google će plaćati novinske članke

Najveći će imati benefite

Google ja najavio da će program započeti sa izdavačima iz Nemačke, Australije i Brazila, ali se najavljuje još mnogo toga. Partneru u izdavaštvu uključuju Der Spiegel u Nemačkoj, i Schwartz Media u Australiji. Ova najava dolazi nakon što su zemlje pojačale napore da Google nadoknadi izdavačima što koristi sadržaje vesti za mnoge stvari. Australija je nedavno predstavila planove da forsira tehnološke platforme kako bi im pomogli da plate sadržaj od kog profitiraju. U aprilu je nadležni organ za zaštitu konkurencije u Francuskoj naložio Googleu da plati sadržaj francuskih izdavača.

Najava Googlea stiže odmah pošto je Facebook počeo saradnju sa izdavačima i plaća im za njihov rad na vestima u SAD-u. Priče kreira tim ljudi, a izdavački tim uključuje BuzzFeed, New York Times i Wall Street Journal. Navodno, Facebook želi da ovu ideju proširi i na Evropu. Ove ideje su veoma kritikovane, jer uključuju samo neke izdavače, i što sve nije dovoljno plaćeno.

Pročitajte i:  Apple navodno radi na pojednostavljivanju Siri fraze za pozivanje

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: