Top50 Glas publike

Google će privremeno dozvoliti Match -u da koristi alternativne sisteme plaćanja pre probnog perioda 2023

Google je postigao privremeni sporazum sa Match Group, dobavljačem aplikacija za sastanke koji stoji iza Tinder, Hinge i OkCupid, koji će omogućiti njegovim aplikacijama da ostanu u Google Play prodavnici dok će ponuditi alternativne sisteme plaćanja, kako je prvi objavio The Wall Street Journal.

PCPress.rs Image

Ranije ovog meseca, Match Group je podnela žalbu protiv Google, navodeći da je kompanija „nezakonito monopolizovala tržište za distribuciju aplikacija“ zahtevajući od programera aplikacija da koriste Google-ov sistem naplate, a zatim uzimajući do 30 odsto smanjenja na bilo koju kupovinu u aplikaciji. Match Group je kasnije tražila privremenu zabranu prilaska Google, ali je krajem nedelje povukla svoj zahtev nakon što je Google napravio neke ustupke.

Pored Google-ovog obećanja da neće blokirati ili ukloniti aplikacije Match Group-a iz Play prodavnice za korišćenje sistema plaćanja trećih strana, Google mora da uloži napore u „dobroj nameri“ da izgradi „dodatne funkcije sistema naplate koje su važne za Match Group .” Match je takođe pristao da radi na tome da ponudi Google-ov sistem naplate kao opciju u svojim aplikacijama.

Pročitajte i:  Epic i Match nastavljaju borbu protiv Google-a u novembru

Umesto da plaća Google-u proviziju za plaćanja koja se dešavaju van njegovog sistema naplate, Match je uspostavio deponovani fond od 40 miliona dolara dok se ne postigne zvanični sporazum i od njega se traži da prati sve naknade koje bi dugovao Google-u od početka 1. jula. Obe kompanije bi trebalo da idu na suđenje u aprilu 2023. Google planira da podnese protivtužbu protiv Match-a zbog navodnog kršenja Ugovora o distribuciji za programere u međuvremenu.

Baš kao i Match, Bandcamp u vlasništvu Epic Games je takođe ukorenjen u pravnoj bitci protiv Google-a. Prošlog meseca, Epic je podneo zahtev za preliminarnu zabranu kako bi sprečio Google da ukloni muzički izlog iz svoje prodavnice aplikacija zbog korišćenja sopstvenog sistema naplate.

Bandcamp je objavio da je postigao sporazum sličan onom Match-u koji je sklopio sa Google-om, koji takođe omogućava Bandcampu da ostane u Google Play prodavnici dok koristi sopstveni sistem plaćanja. Muzička platforma kaže da će 10 odsto svojih prihoda od kupovina napravljenih na Androidu staviti u depozitni fond dok Epicova šira antimonopolska tužba protiv Google-a ne krene dalje. Epic je pokrenuo sličnu tužbu protiv Apple-a 2020. godine nakon što je kompanija uklonila Fortnite iz App Store-a zbog korišćenja alternativnog sistema naplate – konačnom presudom nije utvrđen pravi pobednik.

Pročitajte i:  Epic i Match nastavljaju borbu protiv Google-a u novembru

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,