BIZIT 2022

Google Chrome će opet prikazivati ceo URL

Google je smanjio URL adresu Chrome-ove trake za pretragu u omniboksu tokom poslednjih nekoliko godina, rekavši da to olakšava korisnicima da identifikuju pouzdane domene. Međutim, sada je taj eksperiment ukinuo i prikazaće ceo URL, kao što je detaljno opisano u dokumentu za programere koji su nedavno objavljeni.

PCPress.rs Image

Google planirao da ukloni u potpunosti URL

U jednom trenutku, Google je planirao da ukloni URL u potpunosti i samo prikaže pojmove za pretragu. U novije vreme pojednostavio je omniboks skrivajući „https://www“ i prikazujući samo ime domena. U to vreme Google je rekao da pokušava da pojednostavi stvari za prosečnog korisnika. Međutim, jednom kada je Google odustao od www. i m. sa web lokacija, kritičari su istakli da bi se dve različite lokacije mogle činiti identične, potencijalno izlažući korisnike phishing napadima.

Google je sada priznao da ideja nije funkcionisala kako se očekivalo. Ovaj eksperiment nije pokazao relevantne bezbednosne efekte, pa se dalje neće koristiti. Promena je sada aktivna u Chrome-u 91, a samo „https://“ je podrazumevano skriven. Međutim, lako je to i pokazati jednostavnim klikom desnog ili ctrl tastera na višenamensko polje i odabirom opcije „uvek prikaži pune URL adrese“.

Pročitajte i:  Google odlaže izbacivanje kolačića iz Chrome-a do 2024. godine

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: