ePlaneta

Google Chrome dobija važan update

Google Chrome 84 od sada je dostupan za sve korisnike desktop računara, i to nakon velikog kašnjenja zbog širenja pandemije Korona virusa. Nova verzija nastaviće sa promenama kolačića SameSite, koji je Google počeo da primenjuje od verzije 80. Podsećanja radi, tehnološki gigant morao je da stopira tu funkciju nakon nekoliko meseci nakon što je prvi put predstavljen, u nastojanju da osigura da ne izazove na internetu pad portala i sajtova.

google chrome ažuriranje

Chrome će blokirati nametljive notifikacije

Izmene zahtevaju da programeri postave atribut SameSite kolačića, ili će Google automatski prebaciti njihova podešavanja na sigurniju opciju, kako bi se izbegli kvarovi web sajtova i portala. Do sada je prošlo dovoljno vremena, pa je Google odlučio da sprovede promene atributa SameSite kako bi sprečio probleme bezbednosti izazvane ranjivošću kolačića.

Kao što je već napomenuto u njihovom zvaničnom blogu, Google Chrome će dobiti mogućnost blokiranja nametljivih notifikacija, poput dosadnih zahteva sa web sajtova koje se stalno ponavljaju pri svakoj poseti. Korisnici jednostavno mogu da kliknu na na ikonu zvona u adresnoj traci i izaberu “nastavi blokiranje”, kako bi sprečili ponovno pojavljivanje iskačućih popup notifikacija. Pored toga, Chrome će obavestiti korisnike desktop računara ako preuzimaju fajlove sa ekstenzijom .exe ili .apk preko HTTP ili preko HTTPS dodatnog sloja sigurnosti protiv potencijalnih pretnji njihovom sistemu.

Pročitajte i:  Kako preuzeti Google Chrome ili Microsoft Edge na Mac računaru

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: