Google Chrome sprema opciju koja štedi internet

Zahvaljujući rešenjima kao što je AMP, te progresivne web aplikacije, sajtovi sa danas pokreću sve brže, ali stranice koje imaju više podataka i dalje predstavljaju izazov. Ipak, izgleda da Google Chrome ima rešenje i za ovaj problem.

Naime, radi se o opciji Heavy Page Capping, koja korisnicima dozvoljava da unapred podese maksimalnu veličinu za stranice koje otvaraju, da bi, ako opcija premaši podešenu veličinu (na primer 1MB), dobili obaveštenje o tome, te mogućnost da pauziraju učitavanje. Ipak, potrebno je da izabrana web stranica podržava „pause sub-resource request,“ a da bi opcija funkcionisala. Kako se navodi u izveštajima, nova opcija bi trebalo da stigne na PC, Mac, Linux, ChromeOS i Android, što bi, kada je potonji u pitanju, moglo da bude prilično korisno, budući da je mobilni internet često ograničen, te skuplji.

Da bi testirali novu opciju, zainteresovani moraju da na svoje uređaje otpreme Google Chrome Canary, te u adress bar ukucaju chrome://flags/#enable-heavy-page-capping, što će ih odvesti u podešavanja, gde mogu da izaberu između “default”, “enabled”, “enabled (low)” i “disabled” opcije. Opcija „low“ stranice ograničava na 1MB, dok “enabled” izdaje upozorenje na 5MB.

Pročitajte i:  Google Disk dodaje funkciju za brzu pretragu fajlova

Izvor: Android Authority

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,