BIZIT 2022

Google Chrome sprema opciju koja štedi internet

Zahvaljujući rešenjima kao što je AMP, te progresivne web aplikacije, sajtovi sa danas pokreću sve brže, ali stranice koje imaju više podataka i dalje predstavljaju izazov. Ipak, izgleda da Google Chrome ima rešenje i za ovaj problem.

Naime, radi se o opciji Heavy Page Capping, koja korisnicima dozvoljava da unapred podese maksimalnu veličinu za stranice koje otvaraju, da bi, ako opcija premaši podešenu veličinu (na primer 1MB), dobili obaveštenje o tome, te mogućnost da pauziraju učitavanje. Ipak, potrebno je da izabrana web stranica podržava „pause sub-resource request,“ a da bi opcija funkcionisala. Kako se navodi u izveštajima, nova opcija bi trebalo da stigne na PC, Mac, Linux, ChromeOS i Android, što bi, kada je potonji u pitanju, moglo da bude prilično korisno, budući da je mobilni internet često ograničen, te skuplji.

Da bi testirali novu opciju, zainteresovani moraju da na svoje uređaje otpreme Google Chrome Canary, te u adress bar ukucaju chrome://flags/#enable-heavy-page-capping, što će ih odvesti u podešavanja, gde mogu da izaberu između “default”, “enabled”, “enabled (low)” i “disabled” opcije. Opcija „low“ stranice ograničava na 1MB, dok “enabled” izdaje upozorenje na 5MB.

Pročitajte i:  Google otvara vrata za Android aplikacije koje rade na svim vrstama uređaja

Izvor: Android Authority

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,