TrendMicro

Google donosi Chrome OS na PC i Mac računare

Google je predstavio ranu beta verziju novog Chrome OS-a, nazvanu Chrome OS Flex. On je dizajniran za poslovne primene i obrazovne ustanove, a specifičan je po tome što može da se pokrene na starim PC i Mac računarima. Taj novi operativni sistem moći će da se instalira za nekoliko minuta, a na raspolaganju će biti i „Live“ verzija koja će se pokretati sa USB drajva.

chrome os

Chrome OS Flex izgleda identično kao i klasičan Chrome OS na Chromebook-ovima. Zasnovan je na istom kodu i prati iste režime ažuriranja. Jedino što može da se razlikuje u odnosu na originalni Chrome OS su određene funkcije koje zavise od hardvera na računaru na kome se koriste.

Inače, ovo nije prvi pokušaj Google-a da isporuči Chrome OS na računare kojima nije prvobitno namenjen. Nedavno je kupio kompaniju Neverware, zbog njihovog proizvoda CloudReady, aplikacije koja je omogućavala konverziju starih PC računara u Chrome OS sisteme. Tada su se pojavile spekulacije da bismo mogli da vidimo sistemski podržan Chrome OS na PC računarima. Takođe, iz Google-a su se tim povodom oglasili da žele da integrišu benefite koje donosi CloudReady u nove verzije Chrome OS-a, a Chrome OS Flex je izgleda rezultat tih nastojanja.

Pročitajte i:  Chrome za Android: Sigurno uz otisak prsta

Chrome OS Flex je moguće već sada preuzeti i probati, mada je još uvek u ranoj fazi razvoja, pa su mogući (i očekivani) bagovi i problemi u radu.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,