Top50 Glas publike

Google Earth Engine postao dostupan za korišćenje u poslovne i javne svrhe

Tokom poslednje decenije, pristup Google Earth Engine-u imali su istraživači, akademske ustanove i neprofitne organizacije, a sada će i kompanije i države takođe moći da ga upotrebljavaju za svoje potrebe.

earth engine

Najveći katalog informacija o Zemlji

Originalno, Google je lansirao Earth Engine još 2010. godine. To je najveći katalog informacija o Zemlji, koji se sastoji od podataka prikupljenih sa satelita i drugih izvora, i koji se kontinualno strimuju u Earth Engine. Ova ogromna količina informacija omogućava organizacijama da koriste sirove podatke za brz i precizan uvid u stanje Zemljine površine u visokoj rezoluciji. Drugim rečima, sistem omogućava da se praktično konstantno prate šume, vodene površine, ekosistemi i agrikultura, kako bi se videle promene koje nastaju tokom vremena.

Google Cloud je sada komercijalizovao Earth Engine, kako bi omogućio kompanijama da povećaju prioritet napora za ekološkom održivošću. One su sada pod sve većim pritiskom regulatorskih agencija, investitora, ali i korisnika, da smanje emisiju ugljen dioksida. Uz ovaj alat, dobiće preciznije i pravovremenije podatke koje će im pomoći da brže dostignu taj cilj.

Pročitajte i:  Google traži od indijskog Vrhovnog suda blokiranje presude za Android sisteme

Još prošle godine, Google je započeo pilot projekat u kome je omogućio pristup Earth Engine-u limitiranom broju kompanija. Na primer, kompanija SC Jonson je upotrebljavala ovu platformu da prikupi podatke o fluktuaciji populacije komaraca, u cilju razvijanja efikasnijih sistema za njihovo tretiranje. Upotrebom milijardi individualnih podataka o vremenu, kombinovanih sa podacima o populaciji komaraca, kompanija je uspela da razvije prediktivni model kada i gde će se pojaviti sledeća najezda komaraca.

Inače, komercijalizacija Earth Engine-a neće uticati na dosadašnju upotrebu ove platforme. Ona će i dalje biti besplatna za neprofitne, istraživačke i edukativne ustanove.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,