ASUS Zenbook

Google „formalno“ zabranjuje stalkerware aplikacije iz Play prodavnice

Google je ažurirao svoja pravila Play prodavnice da bi nametnuo „formalnu“ zabranu aplikacija za stalkerware.

PCPress.rs Image

Stalkerware poznat kao supružnički softver

Kompanija je, ipak, ostavila prilično veliku prazninu u pravilima, ostavljajući mogućnost da se stalkerware može postaviti u prodavnicu kao aplikacija za praćenje dece. Stalkerware je termin koji se koristi za opisivanje aplikacija koje prate kretanje korisnika, pregledaju pozive i poruke i beleže aktivnosti drugih aplikacija. Stalkerware, poznat i kao supružnički softver, obično se oglašava korisnicima kao način da se otkriju preljubnici, da prate decu dok su izvan njihovih domova i kao način da se kontrolišu zaposleni.

Primarna karakteristika svih stalkerware aplikacija, bez obzira da li su namenjene za upotrebu na pametnim telefonima ili laptopovima, jeste da se te aplikacije mogu instalirati i pokretati bez znanja vlasnika uređaja, radeći u pozadini operativnog sistema.

Tokom poslednje decenije, Play Store je ima stotine aplikacija koje se uklapaju u kategoriju stalkerware-a.

U današnjem ažuriranju Programskih smernica za programere, Google je rekao da sve aplikacije koje prate korisnike i šalju njihove podatke na drugi uređaj moraju da sadrže „odgovarajuće obaveštenje ili saglasnost“ i da prikazuju „trajno obaveštenje“ da aplikacija prati radnje korisnika.

Pročitajte i:  Pametne mašine oblikuju doživljaj sveta

Ako aplikacije za praćenje korisnika ne dodaju ove promene korisničkog interfejsa, neće proći postupak odobravanja da bi bile navedene u Play prodavnici. Ali dok se nova pravila čine korak u dobrom smeru, Google je takođe ostavio prazninu u pravilima koju bi sumnjivi stalkerware programeri mogli zloupotrebiti. Prema Google-u, aplikacije koje prate decu mogu da nastave da rade bez traženja saglasnosti ili prikazivanja trajnog obaveštenja na ekranu. Aplikacije koje prate odrasle moraju da sadrže ove dve stavke, rekao je Google. Drugim rečima, ništa ne sprečava stalkerware kreatora da izvrši rebrendiranje svoje aplikacije i nastavi nesmetan rad. Ovaj izuzetak za aplikacije za praćenje dece ista je praznina koju je Google takođe ostavio u sličnoj zabrani koju je u julu uveo za stalkerware oglase. Kasnija istraga TechCrunch-a otkrila je da zabrana prikazivanja stalkerware oglasa nikada nije sprovedena.

Izvor: Zdnet.com

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,