BIZIT 2022

Google Game Builder, alat za vizuelno kreiranje igara

Google-ov Area 120 tim, inkubator koji se nalazi unutar kompanije zadužen za eksperimentalne projekte danas je predstavio Game Builder, besplatan i jednostavan za upotrebu alat za pravljenje 3D igara. Game Builder postoji u verzijama za PC i MacOS, a može besplatno da se skine sa Steam platforme.

PCPress.rs Image

Glavna osobina ovog alata je da ne zahteva znanje programiranja da bi se napravila 3D igra. Sve se obavlja vizuelnim putem, a moguće je napraviti 3D platformske igre i „pucačine“ u prvom licu. Većina stvari obavlja se preko menija sa definisanim akcijama, koje su intuitivne i jednostavne za razumevanje i upotrebu. Ipak, za neke kompleksnije operacije neophodna je neka vrsta programiranja, što se obavlja kroz proces slaganja predefinisanih operacija. Iako je ovo daleko jednostavnije od pravog programiranja, ipak zahteva određenu dozu poznavanja ovih tehnologija, pa te kompleksnije stvari nisu prilagođene deci mlađeg uzrasta. Neke od korisnih opcija Game Builder-a su i što omogućava kreiranje multiplejer igara, pa čak i zajednički rad više ljudi na razvoju jedne igre (kolaboracija u realnom vremenu).

Pročitajte i:  Aplikacija koja vas čuva od Google njuškala

Ovo svakako nije prvi drag&drop alat za izradu alata, ali su svi prethodni pokušaji bili prilično limitirani. Area 120 tim pokušao je to da prevaziđe dozvoljavajući korisnicima da još više unaprede svoje igre upotrebom JavaScript-a, kako bi napredniji korisnici dobili nešto više od predefinisanih funkcija.

Ovo je još jedan dokaz da Google aktivno i ozbiljno želi da uđe na gejming tržište. Drugi veliki projekat, od koga očekuje mnogo je Stadia game streaming servis koji će biti dostupan korisnicima do kraja ove godine. A tada će verovatno Game Builder biti dostupan i na toj platformi.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,