Google gasi goo.gl servis za skraćivanje web adresa

Servisi za skraćivanje URL-ova mogu da budu i korisni i zabavni, te je Google još 2009. godine lansirao servis koji omogućava ovu funkciju, te tom prilikom omogućio pristup developerima aplikacija, kao i mogućnost kreiranja QR kodova, te linkovanje direktno u iOS i Android aplikacijama.

Funkcija je brzo postala popularna, pa je i glumac Keanu Reeves ubrzo dobio skraćeni URL u svoju čast – kea.nu, da bi novac od reklama sa te adrese poslužio kao donacija za razvijanje novih lekova za kancer. Ipak, to nije bilo dovoljno, te je Google odlučio da ovaj servis do 13. aprila zameni Firebase Dynamic Links (FDL) modelom, a novi servis će omogućavati slanje drugih korisnika na bilo koju lokaciju u okviru iOS, Android ili web aplikacija.

Tako korisnici nakon 13. aprila više neće moći da kreiraju nove goo.gl adrese, a oni koji ih već imaju moći će njima da upravljaju preko goo.gl konzole još godinu dana od datuma gašenja. Nakon tog perioda linkovi će i dalje raditi, ali pristup konzoli biće onemogućen od 30. marta 2019. godine. Stručnjaci iz kompanije predložili su da se od sada kreiraju FDL-ovi, ili da se koriste drugi servisi za skraćivanje, kao što su Bitly i Ow.ly.

Pročitajte i:  Google Drive - napredni zajednički rad

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Kaspersky Lab


Tagovi: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.