BIZIT Seminar

Google i Apple zabranjuju tehnologiju za deljenje podataka o lokaciji

Možda nikada niste čuli za kompaniju X-Mode Social, ali njen kod se verovatno nalazi u nekim aplikacijama na vašem telefonu.

PCPress.rs Image

Programeri su dobili nedelju ili dve da uklone tehnologiju za praćenje

Ovaj kod prati i prodaje podatke o vašoj lokaciji. Google i Apple sada pokušavaju da to zaustave. Prema članku Wall Street Journal-a, tehnološke kompanije su poručile programerima da uklone X-Mode kod iz svojih aplikacija ili rizikuju da budu povučene iz prodavnica aplikacija. X-Mode funkcioniše tako što programerima daje kod da ga stave u svoje aplikacije, poznat kao SDK, koji prati lokaciju korisnika, a zatim šalje te podatke u X-Mode, koji ih prodaje. Zauzvrat, X-Mode plaća programeru određeni iznos na osnovu broja korisnika koje aplikacija ima. Prema kompaniji, njena tehnologija se nalazi u preko 400 aplikacija.

Apple programerima daje dve nedelje da uklone SDK, a Google nedelju dana, uz mogućnost da se prijave za produženje na 30 dana. Model praćenja lokacija korisnika i prodaje podataka nije ništa novo: ono što je možda dovelo do zabrane X-Mode je da ih, prema izveštaju Motherboard-a, prodaje i američkoj vojsci. Kada uzmete u obzir činjenicu da su mnoge najveće aplikacije koje koriste X-Mode dizajnirane za muslimansko stanovništvo, razumljivo je zašto bi to moglo biti zabrinjavajuće. Naravno, državne službe koje kupuju podatke o lokaciji građana nisu ništa novo, ali većinu vremena kupuju od data brokera, koji informacije samo prikupljaju iz različitih izvora, a ne od kompanija koje ih direktno prikupljaju.

Pročitajte i:  Apple omogućava svojim kupcima video razgovor sa prodavcima

X-Mode i druge kompanije poput njega mogu podatke o vašoj lokaciji dobiti samo ako im je dato odobrenje. Često aplikacije ne daju do znanja da podaci o vašoj lokaciji prelaze u X-Mode (ili su zakopani u EULA-u, ili ih uopšte nema), ali svaka aplikacija na iOS-u i Android-u moraće da traži dozvolu da bi mogla da vidi lokaciju. Ako aplikacija traži dozvolu za vašu lokaciju, verovatno bi trebalo razmisliti o tome da li joj je zaista potrebna. Naravno, to vas neće zaštititi u slučajevima kada aplikacija ima stvarni razlog da koristi vašu lokaciju (kao što je dating aplikacija.

Izvor: Theverge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,