ePlaneta

Google je na udaru kritika u Indiji

Indijski programeri smeju da koriste samo Google-ov sistem naplate za Android aplikacije.

PCPress.rs Image

Moguće su nove kazne za Google

Komisija za konkurenciju Indije (CCI) objavila je podatke istrage o Google-ovoj prodavnici aplikacija i njegovom sistemu plaćanja, Google Pay. Prema izveštaju Bloomberg-a, Google-ov sistem naplate u Play prodavnici za programere aplikacija je „nepravedan i diskriminacioni“.

Još 2020. godine, Google je odlučio da odloži sprovođenje svoje provizije od 30 odsto za programere aplikacija u Indiji nakon negodovanja start up zajednice u zemlji. Tehnološki gigant pristao je da odloži svoju politiku, do ovog meseca.

U međuvremenu, indijski programeri su lobirali kod nacionalne vlade da spreči Google da donese ono što su smatrali nepravedno visokom cenom. Programeri su takođe verovali da pošto su Android telefoni unapred instalirani sa Play Store-om, to je Google-u dalo nepravednu prednost u odnosu na konkurentske sisteme plaćanja.

Posebno zabrinjavajuće u Indiji je to, da li će Google Pay uticati na konkurentske aplikacije United Paiments Interface (UPI), koje korisnicima omogućavaju da direktno vrše uplate sa svojih bankovnih računa koristeći samo virtuelnu adresu.

Pročitajte i:  Redizajn Google Contacts čini dodavanje novih kontakata intuitivnijim

UPI aplikacije za plaćanje kao što su Google Pay, PhonePe i Paytm su trenutno najpopularniji način online plaćanja za Indijce. Kritičari su tvrdili da Google-ova kontrola nad Play prodavnicom i operativnim sistemom Android daje nepravednu kontrolu nad indijskim ekosistemom digitalnog plaćanja.

Indijski antimonopolski regulator izrazio je sličnu zabrinutost u vezi sa Google Pay-om. „Ponašanje Google-a takođe dovodi do uskraćivanja pristupa tržištu i konkurentskim UPI aplikacijama, jer je tržište aplikacija za digitalno plaćanje omogućeno za UPI svestrano, a mrežni efekti će dovesti do situacije u kojoj će konkurenti Google Pay-a biti potpuno isključeni sa tržišta dugoročno“, napisala je komisija CCI.

Indijska antimonopolska agencija tek treba da završi istragu o Google-u. Takođe, tehnološki gigant može biti primoran da plati kazne ili promeni svoju politiku.

Google se našao na udaru kritika u Indiji, kako zbog naknada za programere, tako i zbog potencijalne pretnje koju Google Pay predstavlja za domaće platforme za plaćanje. Prošle godine Google je najavio da će svi programeri Play prodavnice morati da se integrišu sa Google-ovim sistemom plaćanja do oktobra 2022.godine.

Pročitajte i:  Google će staviti Keep podsetnike u Zadatke 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,