Google je upravo zauvek promenio svoj kurs

I/O 2024 je pred vratima, ali Google je verovatno upravo objavio veću vest nego što ćemo videti sledećeg meseca.

PCPress.rs Image

Čudno vreme za dramatičnu promenu

Rick Osterloh više ne vodi samo uređaje i usluge, već će preuzeti vođstvo nad novim timom – “Platforme i uređaji”. Ovom reorganizacijom, Osterloh je sada odgovoran za Android, Chrome, ChromeOS, fotografije i još mnogo toga, dok i dalje nadgleda Pixel tim.

Da nije nabrajanja različitih odeljenja, možda bi izgledalo kao površinska promena unutar Alphabeta. Međutim, postoji još jedna velika promena, jer će Hiroshi Lockheimer početi da “radi na nekim novim projektima širom Alphabeta.” 

Ovo nije ništa što nismo već čuli

Osterloh je objasnio da je veštačka inteligencija u centru ove dramatične reorganizacije. S obzirom na to koliko Google odlučno ubacuje veštačku inteligenciju i Gemini u sve što može, ovaj spoj ima malo više smisla. 

Kada je Google predstavio Pixel 6 pokretan Tensor čipom, to je bilo pod pretpostavkom da hardverski i softverski timovi rade ruku pod ruku, u osnovi, dajući Pixel liniji isti tretman kakav uživa iPhone, sa SoC-om koji je prilagođen i podešen za hardver koji pokreće.

Može se argumentovati s obe strane da li je Google ispunio predloženu ponudu samo nekoliko godina ranije. Ali onda je dostupnost veštačke inteligencije eksplodirala s OpenAI i ChatGPT, paleći fitilj. Google je promašio lansiranje Barda, koji je od tada preimenovan u Gemini. U međuvremenu, Google nastavlja da se muči, kako je pokazala njegova tvrdnja da Pixel 8 neće dobiti Gemini Nano, samo da bi se kasnije povukao iz tih tvrdnji.

Pročitajte i:  Kad malver vreba iz Google Chrome pregledača

Nada za Googleom nije izgubljena, jer je još uvek relativno rano u igri s veštačkom inteligencijom. Međutim, Osterloh mora da preuzme stvar u svoje ruke, i zapravo reši probleme koji i dalje muče korisnike. To znači pretvaranje Google-a u lidera kakav bi trebalo da bude i zaustavljanje Samsunga da preuzme svu zaslugu.

Možda je ovo fundamentalni preokret koji je potreban da bi se izbegli problemi poput Gemini Nano na Pixel 8. Umesto obećavanja sedmogodišnjih ažuriranja, nemojte dopustiti korisnicima najskupljeg Pixel telefona da se osećaju kao građani drugog reda. Ponašajte se kao da ste vlasnici mesta, a ne samo kao privremeni stanovnici.

Nije kao da je ovo Googleov prvi pokušaj ulaska u AI proizvode ili funkcije namenjene potrošačima. Pixel telefoni već dugo spadaju među najbolje Android telefone, čak i kada je hardver kamere bio smešno inferiorniji. Sve to je omogućeno modelima mašinskog učenja koji su (i još uvek se) koriste na Pixel telefonima, što nam omogućava da napravimo jasnu sliku zvezdanog noćnog neba.

Pročitajte i:  Kako da promenite podrazumevani Google nalog na Android uređaju

Razlika sada je što Google pokušava da bude sistematičniji u implementiranju veštačke inteligencije, a da pri tome ne bude percipiran kao zaostao. Glasine i spekulacije sugerišu da Apple planira neka velika saopštenja fokusirana na veštačku inteligenciju na svojoj nadolazećoj konferenciji za programere. Ali Google ima priliku da pretekne konkurenciju samo zato što će se I/O događaj održati prvi.

Ako postoji jedan zajednički element između Googlea i Applea, to je da su i Siri i Asistent malo izgubljeni. Ne možete pouzdano zamoliti Asistenta da postavi podsetnik, a iako bi se Gemini činio superiornijim, nedostaje mu mnogo osnovnih funkcionalnosti koje bismo očekivali. Naravno, kul je pitati Geminija da vam pomogne u planiranju i rezervisanju putovanja, ali probajte da ga zamolite da ugasi svetla. 

Možda postoji još nešto u igri

Znali smo da će Google raditi na implementaciji veštačke inteligencije u uređaje i alate koje koristimo svakodnevno. Bilo je samo pitanje vremena, ali postoji još jedan zbunjujući aspekt saopštenja. CEO Qualcomm-a, Cristiano Amon, dao je sledeće saopštenje za The Verge: “Radujem se saradnji sa Rickom kako bismo pružili vodeće Android iskustvo pokretano Snapdragon čipovima ne samo u mobilnim uređajima već i u Auto, XR i računarstvu.”

Pročitajte i:  AI kompanije za suzbijanje slika zlostavljanja dece 

Da li je Googleova saradnja sa Samsungom došla kraju? Da li će Qualcomm proizvoditi Tensor čipove u budućnosti? Da li Google signalizira kraj programa Tensor kakav znamo? Ako je ovo kraj trenutne iteracije Tensora, znaci su već neko vreme bili očigledni. Prošle godine, izveštaji su tvrdili da Google “odlaže” lansiranje svog “prvog prilagođenog Pixel čipa” do nekog trenutka 2025. godine. Prvobitno je planirano da ovaj “prilagođeni Pixel čip” bude Tensor G3. Trebalo bi da bude izgrađen od strane TSMC-a, umesto Samsunga, dok teži da pruži pravo vrhunsko iskustvo, ono koje bi moglo da se takmiči sa najboljim od Qualcomm-a i možda čak i Apple-a.

Ne bi bilo potpuno neočekivano da Google promeni kurs i radi sa Qualcomm-om. To se desilo sa Pixel Watch 2, koji je odbacio modifikovani Samsung Exynos SoC u korist Qualcomm-ovog Snapdragon W5.

Možda je sve ovo samo dug primer kako neko pokušava da razmišlja “izvan okvira.” Ipak, utisak je da Google ima mnogo veće planove za budućnost. Ako je to tačno, najveće Googleovo saopštenje u poslednjih nekoliko godina je samo prvi korak u tom pravcu.

Izvor: Androidcentral

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *