Top50 Glas publike

Google – kazna od 9 milijardi dolara zbog zloupotrebe Java koda

Sledeće, i verovatno poslednje, poglavlje u sukobu GoogleOracle moglo bi Google da košta do 9 milijardi dolara, a zbog nezakonite upotrebe Java koda u Android-u. Google je tako otišao predaleko u korišćenju aplikacionih programskih interfejsa (API) kompanije Oracle, te joj na taj način naneo veliku štetu.

PCPress.rs Image

Oracle je ovaj sukob započeo još 2010. godine, te se sudski proces tokom poslednjih osam godina razvio u jedno od najvećih rivalstava u Silicijumskoj dolini. Tako je Oracle 2016. godine otišao toliko daleko, da se iz kompanije počelo sa lobiranjem kod evropskih regulatornih tela, a u vezi sa sigurnošću podataka na Google-ovim platformama. Na kraju je došlo i do sukoba koji je u vezi sa Java kodom, budući da je Google želeo da Android učini kompatibilnim sa aplikacijama koje su napisane u Java-i. Problem je nastao kada je Google, umesto da zatraži potrebne dozvole, odlučio da delove Java koda zameni sopstvenim.

Google se do sada branio izjavama da su takve promene u kodu opravdane, budući da su napravljene kako bi Android bio kompatibilan sa Java platformom, ali je Federalni sud 2014. godine odlučio da se ipak radi o kršenju autorskih prava.

Pročitajte i:  Google okuplja Waze i Maps

Izvor: Phone Arena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,