BIZIT 2022

Google konačno izbacuje operativni sistem Chrome OS

google-chrome-os Posle dve godine razvoja, prvi notebook sa Google Chrome operativnim sistemom pojaviće se 15. juna.
Prve dve kompanije koje će lansirati svoje uređaje sa Chrome-om su Samsung i Acer. Samsungov notebook imaće dijagonalu ekrana od 12.1 inča (30 cm), bateriju koja traje osam sati i prodavaće se u dve verzije od 429 dolara i 499 dolara u zavisnosti od toga koje će dodatke imati.

Iz Acera najavljuju uređaj veličine 11,6 inča (29 cm), baterija koja može da izdrži 6,5 sati, a njegova cena će biti 349 dolara.
Za sada se zna da će 15. juna zainteresovani u SAD-u moći da nabave ove računare putem internet servisa Amazon i prodajnog lanca Best Buy, a još uvek se razmišlja o načinu prodaje u drugim zemljama.

Kompanija Google već dugo je testirala i najavljivala ovaj operativni sistem, koji se ranije pokazao dosta nestabilan i sa puno bagova, ali kažu da su mu ispravili sve nedostatke i napravili ga kompatibilnim sa Intelovim dual-core procesorima.

Chrome OS je pokušaj da se napravi operativni sistem koji će biti baziran na cloud servisu. Za razliku od tradicionalnih desktop operativnih sistema poput Windows-a i Mac OS x, Chrome OS je baziran na internetu, tako da se njime upravlja putem prilagođene verzije Chrome pretraživača. Kao rezultat toga Google-ov operativni sistem možete pokrenuti za par sekundi i troši mnogo manje energije.

Pročitajte i:  Google pretraga sa navodnicima će sada pokazati gde pronaći tačnu reč ili frazu

Imaće podršku za Netflix i Hulu servise, kao i offline verzije Gmail-a, Google kalendara i Google Docs-a. Neće se prodavati kao klasični operativni sistemi, već će se za njega plaćati pretplata u iznosu od 28 dolara za napredne korisnike i 20 dolara za obične korisnike. U tu cenu su uključene softverske, ali i hardverske nadogranje, prenose agencije.

Izvor: MCP

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,