TrendMicro

Google koristi AI za kontrolu hlađenja u data centrima

Za sve data centre je zajednička jedna stvar – u njihovoj unutrašnjosti se stvara ogromna količina toplote. Zato je održavanje stalne temperature uz pomoć efikasnih sistema za hlađenje od krucijalne važnosti za njihovo funkcionisanje. Različite kompanije pristupaju tom problemu na različite načine. Facebook koristi spoljni hladan vazduh gde god je to moguće, Microsoft eksperimentiše sa podvodnim data centrima, dok Google koristi veštačku inteligenciju za taj posao.

PCPress.rs Image
epa05662600 Exterior view of the Google Groningen logo for the office during the opening of the new Google data center in Eemshaven, The Netherlands, 06 December 2016. EPA/VINCENT JANNINK

Pre nekoliko godina, Google je kupio AI kompaniju DeepMind za 500 miliona USD i upotrebio je njenu tehnologiju mašinskog učenja kako bi pomogao operaterima u data centrima da obezbede optimalno hlađenje sistema. U to vreme, sistem je davao samo preporuke šta treba uraditi, dok su operateri donosili konačnu odluku i sami podešavali način hlađenja.

Od sada, operateri će se baviti nekim drugim poslovima, pošto je posao optimalnog hlađenja u potpunosti poveren Google-ovom AI sistemu. Operateri će naravno i dalje moći da intervenišu ali je osnovna ideja da sistem funkcioniše potpuno autonomno.

Pročitajte i:  Američki politički sajt koristi veštačku inteligenciju da ilustruje svoje članke

Novi sistem je za sada instaliran u nekoliko Google-ovih data centara. Na svakih pet minuta, on preuzima podatke od više hiljada senzora postavljenih unutar data centra, i na osnovu prikupljenih podataka bira optimalnu akciju. U sistem je uključen ogroman broj sigurnosnih procedura koje su namenjene da obezbede dobar balans, što je još jedna od bezbednosnih mera kako bi se osiguralo da parametri budu u granicama normale.

Uspešnost sistema se već pokazala u praksi, jer se postiže isti nivo hlađenja kao i ranije, ali uz 30% manji utrošak energije. Osim što će smanjiti troškove, DeepMind AI sistem bi mogao da postane još jedan izvor zarade za Google jer će uz minimalne modifikacije moći da se iskoristi i u poslovnim zgradama, tržnim centrima, industrijskim postrojenjima…

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,