BIZIT 2022

Google kreirao aplikaciju za opismenjavanje

Google i dalje radi na inicijativama koje su kreirane tako da obezbeđuju edukaciju za što više različitih grupa, te je poslednja u nizu i aplikacija Bolo koja je namenjena deci školskog uzrasta u Indiji.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o aplikaciji koja predstavlja asistenta u učenju slova, te čitanja, a zasniva se na Google tehnologiji za prepoznavanje govora, kao i na alatima koji tekst transformišu u audio zapis. Deca mogu da čitaju na kombinaciji hindi i engleskog jezika, a uz pomoć virtuelne devojčice koja se pojavljuje u okviru aplikacije i predstavlja se kao “Diya.” Ona je tu da ponudi savete, ispravlja greške, čak i da pojmove na hindi jeziku prevodi na engleski. Aplikaciju može da koristi više dece, a podržava i offline mode kako bi se izbegli problemi nedostatka internet konekcije u ruralnim sredinama.

Iz kompanije Google tvrde da Bolo već pokazuje pozitivne rezultate, te se već primenjuje u oko 200 sela u najnaseljenijoj indijskoj državi Uttar Pradesh. Oko 64% od 920 učenika koji trenutno učestvuju u programu pokazalo je značajna poboljšanja u čitanju, a Bolo je za sada dostupan samo u Indiji, te može da se preuzme u Play Store-u kao otvoreni beta program.

Pročitajte i:  Google Translate podržava 24 nova jezika

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,