TrendMicro

Google kupio North, proizvođača Focals pametnih naočara

Google je juče, 30. juna, potvrdio da je novi vlasnik North-a. Kanadski startap je do sada bio najpoznatiji po svojim pametnim naočarima Focals, koje su integrisale holografski displej unutar modernog okvira.

PCPress.rs Image

Google nije otkrio uslove dogovora. Međutim, kompanija kaže da će se tim North-a pridružiti kancelariji u Kitchener-Waterloo u Kanadi. „North-ova tehnička ekspertiza će nam pomoći jer i dalje ulažemo u naša hardverska nastojanja i ambijentalnu računarsku budućnost“, rekao je Google. Štaviše, North završava podršku za Focale. „Zaustavljamo Focals 1.0 i nećemo isporučivati Focals 2.0, ali nadamo se da ćete nastaviti s nama dok započinjemo ovo sledeće poglavlje“, rekao je startup na svom veb sajtu.

180 miliona dolara za startap

Prema The Globe and Mail, tech gigant platio je približno 180 miliona dolara za kupovinu startapa. Uprkos sniženju cene od 400 dolara na početku 2019, North je potrošačima prodao vrlo malo svojih pametnih naočara Focals, a Globe kaže da je kompaniji ponestalo novca pre nego što je dogovor sklopljen. U aprilu je suosnivač North-a Stephen Lake nagoveštavao da North radi na modelu druge generacije.

Pročitajte i:  Novi problemi za Google u Indiji

S Focals-om, North je pomišljao na mnoštvo pametnih rešenja za neke od problematičnih tačaka koje su nastale sa ranijim nosivim uređajima poput Google Glass-a. Na primer, svaki par Fokals-a dolazio je sa prstenom koji biste nosili na kažiprstu. Sadržao je mali džojstik i D-pad koji vam omogućava da upravljate pametnim naočarima bez da ih dodirujete i skrećete pažnju na sebe.

Niko vas nije mogao optužiti da ste „glasshole“ (osoba koja se ne ponaša pristojno dok koristi Google Glass interfejs), jer su Focals bile diskretne na način na koji to nije Google Glass. Problem je bio što su bile preskupe. Pre nego što je North dao popust, par Focals naočara koštao je 1.000 dolara. Takođe ste morali da ih prilagodite u fizičkoj prodavnici. Sve su to bili značajni problemi za tehnologiju za koju se smatra da nije neophodna.

Pročitajte i:  Google olakšava pretrage u vezi sa Svetskim prvenstvom u fudbalu

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,