BIZIT 2022

Google lansirao novi pretraživač za naučnike

Jedan od osnovnih ciljeva kompanije Google oduvek je bio da organizuje informacije koje generiše čovečanstvo, a prva meta bila je komercijalna mreža. Fokus se sada pomera i na druge oblasti, te je na redu i naučna zajednica koja sa novim pretraživačem dobija još jedan prozor u svet organizovanih podataka.

PCPress.rs Image

Novi servis poneo je ime Dataset Search, a planirano je da podrži servise poput Google Scholar, koji je najpopularniji među članovima akademske zajednice. Institucije koje svoje podatke objavljuju online, a poput vlada nekih država, te univerziteta, u budućnosti će morati da unose i metadata tagove na svoje stranice, a koji dodatno opisuju dokumentaciju koja se otprema na mrežu, čime će se omogućiti da se ovi pojavljuju u rezultatima pretraga.

PCPress.rs Image

Tako bi Dataset Search trebalo da ujedini na desetine hiljada različitih online prostora u kojima se čuvaju podaci koji su važni onima koji se bave naučnim radom, a bez migracije podataka u ujedinjeni prostor. Informacije će na taj način ostajati tamo gde su se i do sada nalazile, samo što će zahvaljujući novom pretraživaču postati vidljivije, te ujedinjene u rezultatima pretrage.

Pročitajte i:  Google pretraga će prestati da vam govori kada je Snupi ubio Ejba Linkolna

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,