BIZIT 2022

Google lansirao probni servis za plaćanje mobilnim telefonima

PCPress.rs ImageGoogle je u četvrtak, dvadeset šestog maja, okrio novu probnu platformu za mobilno plaćanje kojom će korisnici moći da plate robu u maloprodajnim objektima prostim prislanjanjem telefona na terminal. Servis, nazvan Google Wallet, u početku će podržavati samo Mastercard kreditne kartice. Plaćanje telefonom trenutno je moguće samo u sto dvadeset hiljada prodavnica širom Amerike.

Partner u novoj platformi je Sprint, budući da prodaje Google-ov telefon Nexus S ‒ trenutno jedini telefon u Americi koji podržava novi servis. Nexus S podržava NFC, otvoreni standard koji podržavaju mnoge kompanije uključujući Microsoft, Visa, Sony, Nokia i AT&T.  Međutim, i Android sad podržava NFC tehnologiju, te se očekuje da i novi telefoni uskoro usvoje Google Wallet. Google je poslao otvoren poziv trgovinama, operaterima i bankama da mu se pridruže u kreiranju kupovine sutrašnjice. Novi servis nudi brojne zanimljive opcije. Recimo, može uključivati više kreditnih kartica, kao i Google-ovu pripejd karticu.

Očekuje se da tokom leta servis bude zvanično pušten u rad u Americi. Iz Google-a su najavili da približno trista hiljada međunarodnih prodavnica može da podrži servis, ali još nisu precizirali planove izvan Amerike. Pored plaćanja, servis uključuje i Google Offers, koji omogućava korisnicima da skupljaju elektronske kupovine i predaju ih u prodavnicama kako bi ostvarili popuste. Google se nada da će proširiti servis kako bi uključivao i vozačke dozvole, hotelske ključeve i karte za koncerte.

Pročitajte i:  Komentar: TikTok konkuriše Google-u?

Inače, Nexus S ima smart čip, sličan onim koji se nalaze na elektronskim pasošima, koji automatski uništava karticu ako neko pokušava fizički da joj pristupi. Takođe ima zaštitu od laserskih napada. Svi podaci o karticama su enkriptovani na čipu. Korisnici takođe mogu izabrati opciju da kartica bude deaktivirana sve dok sami ne unese PIN za otključavanje aplikacije.

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,